Tvrdohlavý Číňan nebude bývať uprostred diaľnice

SITA
1.12.2012 20:12

Číňan, ktorý pri výstavbe diaľnice odmietol predať svoj dom, ktorý sa tak ocitol uprostred cesty svoj boj vyhral. Vláda mu vyplatila zvýšené odškodné.

Tvrdohlavý Číňan nebude bývať uprostred diaľnice
SITA

Čínske úrady sa dohodli s majiteľom päťposchodového domu, ktorý zostal stáť osamotený v strede veľkej diaľnice. Do symbolu odporu obyčajných Číňanov voči tvrdej štátnej politike vyvlastňovania v záujme ďalšej výstavby v najľudnatejšej krajine sveta sa v sobotu pustili buldozéry a ďalšie ťažké stroje. Umožnila to dohoda medzi majiteľom obytnej budovy Luom Pao-kenom, ktorý pôvodne odmietal ponuku úradov. Podľa starostu dediny Siajank-čang je to výsledok zvýšenia odškodného i veľká nespokojnosť vlastníka a jeho ženy s pozornosťou domácich a svetových médií, do ktorej sa dostali vďaka slávnej fotografii. Za svoj dom v hodnote približne 600-tisíc jüanov (74-tisíc eur) údajne nakoniec dostal v prepočte 32-tisíc eur.

Pôvodná finančná kompenzácia, ktorú vláda páru ponúkla, sa im zdala nedostatočná, a tak ju na rozdiel od ostatných odmietli. Plánovaná výstavba diaľnice však zrušená nebola, a tak sa vodičom v tejto časti krajiny naskytol netradičný pohľad na polorozpadnutú budovu uprostred cesty. Muž z východočínskej dediny v provincii Če-ťiang však potvrdil, že voda aj elektrina mu dodnes fungovali, píše portál britského denníka Daily Telegraph.

Témy: stavba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok