Zástupcovia miest a obcí chcú riešenia, prišli protestovať pred úrad vlády

TA3 TASR
2.2.2022 12:38

Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozorňuje Združenie miest a obcí Slovenska stredajším protestom pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave. Samosprávy zároveň požadujú stiahnuť, respektíve zrušiť legislatívu, ktorá podľa nich ohrozuje fungovanie samospráv a zhoršuje život ich obyvateľov.

Zástupcovia miest a obcí konkrétne poukazujú najmä na nový stavebný zákon, ktorý je pre nich neprijateľný z viacerých dôvodov. Zvýrazňujú predovšetkým to, že okliešťuje kompetencie samospráv, ale výrazne znižuje aj právne možnosti občanov ako účastníkov stavebného konania. ZMOS odmieta tiež aktualizované financovania neverejných škôl a školských zariadení, žiadajú tiež o zmenu spôsobu financovania sociálnych služieb.

"Na základe našich vlastných skúseností otvorene konštatujeme, že legislatívny postup je neraz v nesúlade s legislatívnymi pravidlami a sociálny dialóg je sprevádzaný ľahkovážnym prístupom zo strany kompetentných," kritizoval postup prijímania novej legislatívy bez ohľadu na dosah, ktorý bude mať pre samosprávy, predseda ZMOS-u a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.

Zdôraznil zároveň, že akcia nie je namierená proti politikom, ale za riešenia a predstavitelia samospráv chcú ňou apelovať na nevyhnutnú komunikáciu medzi vedením štátu a samosprávami. "Chceme ponúknuť riešenia a potrebujeme, aby nás vláda pri tom akceptovala, lebo z aplikačnej praxe presne vieme, čo je potrebné do zákonov dostať," upozornil Tréger.

Protest prišli podporiť zástupcovia vyše 60 regionálnych združení ZMOS-u. "Tento formát sme zvolili preto, aby sme upozornili na to, že sa legislatívne zmeny negatívne dotknú každej samosprávy na Slovensku," vysvetlil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Zúčastnení zástupcovia samospráv deklarovali, že ich snahou je prispieť k riešeniu problémov a presadeniu oprávnených požiadaviek miest a obcí. Zároveň varovali, že ak zo strany v prístupe vlády a parlamentu nepríde ku konkrétnym zmenám, v ďalšom kroku sú pripravení sa k verejnému protestu pripojiť i zástupcovia samotných členských miest a obcí. "Tvoria 96 percent slovenských územných samospráv," pripomenuli zástupcovia.

K avizovanému protestu ZMOS-u sa nepripojila druhá strešná samosprávna organizácia, Únia miest Slovenska. V aktuálnej situácii totiž nepovažujú takýto postup za vhodný a ani rozumný. ZMOS, naopak, tvrdí, že aj napriek zložitej epidemiologickej situácii je to z dôvodu dlhodobej neprínosnej komunikácie jediná možnosť, ako vstúpiť do procesov prijímania zákonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok