Káhira zažíva ďalší nepokojný víkend

TA3, TASR
1.12.2012 16:43

Námestia a ulice egyptskej metropoly okupujú už niekoľko dní dva tábory - stúpenci a odporcovia prezidenta Muhammada Mursího. Islamisti sa rozhodli svoju hlavu štátu podporiť pred Káhirskou univerzitou.

Referendum o novej egyptskej ústave bude 15. decembra

Egypťania budú 15. decembra hlasovať v referende o návrhu novej ústavy, ktorú v piatok schválilo ústavodarné zhromaždenie. Oznámil to dnes večer v Káhire islamistický prezident Muhammad Musí, ktorý si v priamom televíznom prenose prevzal od členov grémia kontroverzný návrh základného zákona.
Mursí v následnom príhovore vyzval Egypťanov na účasť v referende a vyzdvihol úlohu sudcov pri monitorovaní parlamentných volieb. Zopakoval výzvu na "národný dialóg", ktorý by demokratickým spôsobom čo najskôr ukončil prechodné obdobie po zvrhnutí režimu Husního Mubaraka, uviedla agentúra Reuters.

Pred káhirskou univerzitou demonštrovali dnes desaťtisíce Mursího prívržencov a žiadali väčší vplyv islamského práva šaría na každodenný život v Egypte. Na transparentoch mali heslá ako "Vyčisti krajinu - a my sme s Tebou, náš vodca" alebo "Korán je naša ústava", informovala agentúra DPA.

Podľa Moslimského bratstva, ktorého je Mursí členom, vyzvalo na účasť na zhromaždení 23 strán a hnutí, vrátane radikálnych salafistov. Búrlivá atmosféra si vyžiadala jedného mŕtveho a 24 zranených, keď sa pod demonštrantmi vyvrátil strom, na ktorý chceli vyliezť.
V protestoch pokračovali dnes na káhirskom námestí Tahrír aj odporcovia súčasného prezidenta, ktorým sa nepáči, ako si upevňuje svoju moc. Nesúhlasia ani s novou ústavou, ktorá podľa nich obmedzuje práva žien, okliešťuje právomoci súdov a dáva priveľký vplyv náboženským entitám na legislatívny proces.

K násilným stretom oboch táborov však došlo v meste Alexandria. Vyžiadali si najmenej desať zranených.Stočlenné ústavodarné zhromaždenie schválilo návrh novej ústavy s 234 článkami v zrýchlenom konaní bez prítomnosti svojich liberálne a kresťansky orientovaných členov, ktorí ho opustili na protest proti priveľkému vplyvu islamistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok