Tak takto?!: Slovenské sestričky sú chudobné príbuzné svojich kolegýň za hranicami

TA3
2.2.2022 10:16

Mali dostať pridané už od nového roka. Na včerajších rokovaniach v parlamentnom výbore sa však rozhodlo, že k debate o platoch pre sestry a záchranárov sa výbor vráti až v septembri.

Prelom v medicíne vďaka covidu. Do roku 2030 majú byť pripravené vakcíny proti rakovine
TASR/AP (ilu)

Slovenské zdravotné sestry sú na tom v porovnaní s kolegyňami v susedných krajinách najhoršie. Čo má zdravé ruky, nohy, pozná svoju hodnotu a ovláda cudzí jazyk, odchádza preč zo Slovenska.

Systémové riešenie, ktoré by zabránilo odchodom, nie je. Individuálne sa problém pokúšajú zaplátať jednotlivé nemocnice. Napríklad vo Fakultnej nemocnici v Nitre aktuálne vyplatili niektorým zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám takzvaný stabilizačný príspevok vo výške dvetisíc eur. Ide o jednorazovú platbu, pričom sestrička sa zaväzuje, že bude v nemocnici pracovať ďalšie dva roky. Háčik je v tom, že do doby dvoch rokov sa nezapočítajú dni strávené na práceneschopenke či OČR, ani výkon práce v krízovom období počas núdzového stavu. Viaceré sestry komentujú, že ide o almužnu, ktorou sa štát pokúša zalepiť im oči a ústa.

O rokovaniach so štátom, o tom, kde nájsť peniaze na platy pre sestričky, ale aj o reálnej situácii v nemocniciach a ambulanciách bude v dnešnej relácii Tak takto?! hovoriť Anka Žitná s prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivetou Lazorovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok