Odhaľovanie korupcie viedlo k smrti. V Mexiku zabili už štvrtého novinára za menej než mesiac

TA3 TASR
1.2.2022 07:51

V Mexiku bol za menej než mesiac zabitý už štvrtý novinár. Ako v pondelok uviedol Armando Linares, šéf lokálneho spravodajského portálu Monitor Michoacán, v meste Zitácuaro traja útočníci smrteľne postrelili kameramana a videoeditora Roberta Toleda.

Turecko noviny muž tlač médiá novinár ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tento prípad vyšetruje prokuratúra v západomexickom štáte Michoacán, informovala agentúra AP. Linares priblížil, že redakcia jeho spravodajského serveru dostávala už mesiace vyhrážky smrťou v súvislosti s informovaním o korupcii v radoch vlády. 

"Odhaľovanie skorumpovaných administratív, úradníkov a politikov dnes viedlo k smrti jedného z našich kolegov," povedal s tým, že útočníci vošli do priestorov, kde Toledo práve natáčal pracovné video a postrelili ho. Ako priblížila prokuratúra, zraneniam podľahol v nemocnici.

Jesús Ramírez, hovorca mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, prostredníctvom Twitteru uviedol, že hlava štátu odsúdila Toledovu vraždu. "Budeme spolupracovať s vládou i lokálnou samosprávou, aby sme tento prípad objasnili," prisľúbil. "Nepripustíme beztrestnosť. Hájime slobodu prejavu a právo na informácie," dodal.

Organizácia Reportéri bez hraníc zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 žurnalistov.

V priebehu týždňa prišli o život dvaja novinári v meste Tijuana - 17. januára našli v jeho príbytku zastreleného fotoreportéra Margarita Martíneza a 23. januára bola v aute zavraždená reportérka Lourdes Maldonadová Lópezová. Úrady takisto vyšetrujú vraždu novinára a aktivistu Josého Luisa Gambou v meste Xalapa v štáte Veracruz ležiacom na východe Mexika. Gambou previezli do nemocnice 10. januára po tom, čo ho pobodali a nechali ležať na ulici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok