Tipsport extraliga: V piatok bodovala naplno len Banská Bystrica

TA3, SITA
30.11.2012 23:05

Pozrite si súhrn výsledkov piatkových stretnutí 26. kola najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport extraligy 2012/2013.

Tipsport extraliga: V piatok bodovala naplno len Banská Bystrica
SITA

HK Nitra - HK Poprad 2:1 po sam. nájazdoch (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 8. R. Tománek (Mašlonka, Vosátko), rozhodujúci sam. nájazd premenil Stümpel - 58. Balán (Jabrocký)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gašparík - Valach, Tvrdoň, 2610 divákov
Zostavy:
Nitra: M. Laco - Nádašdi, P. König, Vosátko, Ordzovenský, Trefný, Rais, M. Bača, Árvay - M. Kováčik, T. Chrenko, Martin Segľa - Mašlonka, Stümpel, R. Tománek - Jokila, Hamrák, Podstavek - Kmeč, E. Piatak, Pupák

Poprad: Sedlačko - M. Šterbák, R. Suchý, Kovačevič, Jáchym, J. Špelda, M. Kurali, D. Kramár, M. Fabian - Vandas, Balán, Hvila - R. Tomas, Klouda, D. Buc - Matúš Paločko, Koskinen, Jabrocký - Gríger, S. Takáč, Homa

Po opatrnom úvode ako prví pohrozili domáci. König prudkou prihrávkou našiel pred odkrytou bránkou Kováčika, ale ten neusmernil puk za Sedlačkov chrbát. V 7. min počas presilovky neskóroval Balán v dobrej pozícii medzi kruhmi, už pri plnom počte hráčov to však vyšlo domácim.

Prečíslenie dvoch proti jednému úspešne zakončil kanonier Tománek, ktorý profitoval z akcie Mašlonku - 1:0. V 11. min sa hosťujúci Koskinen už - už radoval, ale prekazil mu to brankár Nitry Laco, ktorý efektným zákrokom chytil puk do lapačky.


V druhej časti tempo hry mierne kleslo. Zaujímavých momentov bolo pomenej, hoci hráčom nechýbalo nasadenie. V 29. min mal dobrú príležitosť Paločko, po dobrej prihrávke spoza bránky však neuspel. V 37. min mal veľkú šancu Tomas, ale Jokilov faul ho pripravil o možnosť skórovať. Fínsky útočník sa po návrate z trestnej lavice dostal do brejku, v závere druhej tretiny však svoju šancu nevyužil.

V tretej časti sa neodohrával pekný hokej, viac z hry mali Popradčania. Domácim sa dlho darilo držať tesný náskok, ale "futbalové" vedenie si napokon neudržali. V 58. min totiž Balán využil nepozornosť obrany Nitra a zblízka prekonal Laca.


V predĺžení zmaril Laco veľkú šancu Kloudovi, keď dobre zasiahol lapačkou. Ani v nadstavenom čase sa nerozhodlo, a tak víťaza určili až samostatné nájazdy. V nich sa presadili domáci Stümpel aj Chrenko.


Hlasy:

Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Neodohrali sme dnes najlepší zápas. Chýbal nám pohyb, bolo to kŕčovité. S jedným gólom sa ťažko víťazí. Dobre zachytal Marek Laco. Remíza bola zaslúžená. Sme radi, že máme dva body."
Milan Jančuška (tréner Popradu): "Bol to vyrovnaný zápas, ktorý sa mohol skončiť našim víťazstvom, ale aj prehrou. Mali sme dobré aj slabšie momenty. Som rád, že sme to zvládli na horúcom nitrianskom ľade. Mohli sme mať viac, ale aj jeden bod je dobrý."

HK 36 Skalica - HC Košice 4:3 po predĺžení (2:1, 0:1, 1:1 - 1:0)
Góly: 11. Preisinger (R. Školiak, Vyrúbalík), 18. Stieler (Holovič), 50. M. Sloboda, 64. I. Jankovič (Stieler, L. Kozák) - 5. Jokeľ (T. Marcinko, Spilar), 38. Kolba (M. Takáč), 51. Bulík (Spilar)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Jonák - Tvrdoň, Výleta, 2354 divákov
Zostavy:
Skalica: Trenčan - Vyrúbalík, I. Ďatelinka, I. Jankovič, L. Kozák, Barák, Jaborník, M. Srnec, Trška - Kutálek, R. Školiak, Preisinger - Bezúch, Stieler, M. Sloboda - Kutálek (hral vo dvoch útokoch), Holovič, R. Konečný - Gula, Klejna, Kazinota
Košice: Hylák - M. Takáč, Michal Novák, Deyl, Kolba, Šeda, M. Macejko, Martin Chovan - R. Jenčík, Bulík, Marcel Haščák - Matúš Chovan, Marek Slovák, P. Svitana - Spilar, T. Marcinko, Jokeľ - Mlynarovič, Pašek, O. Gmitter

Od úvodu sa hral rýchly hokej. Otvárací gól padol v 5. min, keď sa k vyrazenému puku dostal Jokeľ - 0:1. V 8. min mal na hokejke vyrovnanie Preisinger, o minútu neskôr Jankovič. V 11. min ušli v oslabení Školiak s Preisingerom a druhý menovaný obhodil Hyláka - 1:1. Povzbudení Skaličania si potom utvorili súvislý tlak.

V 15. min Kutálek svojimi kľučkami napodobnil absentujúceho Pálffyho, ale bez gólového efektu. V 18. min sa však Záhoráci zásluhou Stielera predsa ujali vedenia - 2:1. Hneď v úvode druhej tretiny sa samostatnou akciou blysol Preisinger, nepretlačil však puk popod Hyláka. V polovici stretnutia rozvlnil sieť Trenčanovej bránky Pašek, ale len zboku. Košičania vtedy akoby nabrali druhý dych a domácich v tejto fáze takmer k ničomu nepustili.

Sľubné príležitosti mali Gmitter, Slovák a Chovan. Päť minút pred koncom druhej tretiny netrafil Kutálek poloprázdnu bránku východniarov a domáci za to pykali: v 38. min sa v presilovke strelou od modrej presadil hosťujúci Kolba - 2:2.

Aj v tretej tretine sa hralo v rýchlom tempe, v 43. min sa nepresadil Bulík, o minútu neskôr neuspel na opačnej strane Jaborník. V 50. min vymietol ľavý roh Hylákovej bránky Sloboda - 3:2. O minútu neskôr bolo po Bulíkovej dorážke opäť vyrovnané - 3:3. Aj naďalej sa hral útočný hokej, gól však už v riadnom hracom čase nepadol. V predĺžení rozhodol o víťazstve Skalice Jankovič.

Hlasy:

Svatopluk Kosík (asistent trénera Skalice): "Hral sa obojstranne dobrý hokej, diváci museli byť spokojní. V prvej tretine sme boli lepší a zaslúžene sme ju vyhrali. V druhej časti mal navrch súper, v tretej sa lámal chlieb. Mali sme množstvo šancí, Košice tiež, napokon sa to skončilo nerozhodne. V predĺžení sme dali gól my, dva body sme získali zaslúžene."
Milan Staš (tréner Košíc): "Prvý rýchly gól nás nenaštartoval k ešte väčšej aktivite. Skôr naopak, ukolísal nás. Nehrali sme tak, ako sme si povedali pred zápasom. Aké - také kritériá spĺňala druhá tretina a dokázali sme v nej vyrovnať na 2:2, v tretej časti aj na 3:3. V predĺžení sme však boli málo aktívni a urobili sme individuálne chyby. Skalica zvíťazila zaslúžene."

HC'05 Banská Bystrica - ŠHK 37 Piešťany 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól: 12. Lunter (Handzuš, Ketner)
Vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Peter Lokšík - M. Korba, P. Korba, 1660 divákov
Zostavy:
Banská Bystrica: Slipčenko - Richter, Ketner, Kubka, Bambúch, J. Predajniansky, Novajovský - M. Hudec, Handzuš, Lunter - Lukacevic, Heizer, Ján Sýkora - B. Jankovič, Češík, Juraj Sýkora - Šimun, Petro, Marcinek
Piešťany: Tomek - Brňák, V. Urban, Škadra, R. Filip, A. Hruška, Bučka, A. Kolník, K. Grman - Stupka, T. Melichárek, F. Hudec - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - S. Saliji, V. Nemec, Lisoň - Haring, Mertel, Chylo

Banskobystričania ešte nenastúpili s novou posilou, Kanaďanom Stonerom. Obranca z NHL sledoval duel ako divák. Piešťany prišli pod Urpín bez Jánoša a Otčenáša, s ktorými po vzájomnej dohode rozviazali zmluvy. Prvá tretina bola v réžii domácich, ktorí využili jedinú vyloženú šancu na strelenie gólu.

V 12. min sa po prihrávke Handzuša spoza bránky presadil pred Tomekom Lunter, keď si puk prehodil na bekhend a presne zakončil. Hostia hrozili iba v presilovkách, ale bystrickí hokejisti ich ustáli.

Piešťany v druhej tretine ožili a už v jej úvode sa dostali do dobrej príležitosti. Z ľavej strany preveril Slipčenka J. Ručkay.

Mierny tlak hostí trval iba sedem minút, v polovici zápasu už opäť dominovali domáci hokejisti, v trme - vrme pred bránkou sa nepresadil Lukacevic, keď Tomek stihol lapačkou puk prikryť pred čiarou. V závere druhej časti hry však pohrozili aj piešťanskí hokejisti, v šanci sa ocitol Nemec, ktorého "vychytal" český gólmán v službách HC 05.

Na začiatku tretej tretiny mohli zvýšiť vedenie banskobystrickí hokejisti, ale Marcinek neposlal puk do odkrytej bránky. Piešťany sa dostali do vyloženej šance v presilovke, v 50. min prekonal S. Saliji brankára Slipčenka, ale v poslednej chvíli puk spred čiary poslal do bezpečia Novajovský. V závere zápasu tlak hostí neprišiel, pretože na trestnú lavicu putovali Brňák a Melichárek, takže domáci si v presilovke o dvoch hráčov ustrážili jednogólové víťazstvo.

Hlasy:

Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Sme vďační v prvom rade za tri body, tie sú teraz najdôležitejšie. Mali sme zopár čistých gólových šancí, ktoré sme nepremenili, nebolo to z našej strany úplne ideálne. V posledných zápasoch máme trochu ťažšie nohy, ale ukázali sme charakter a v tretej tretine sme víťazstvo ubojovali."
Milan Klement (tréner Piešťan): "Z našej strany nešlo o zlú hru, ale nepodarilo sa nám streliť gól. Preto sme prehrali 0:1. Celý náš problém spočíva v tom, že nevieme dostať puk do bránky. Na tréningoch góly dokážeme strieľať, v zápase už nie. Treba na tom popracovať. Znova však musím zopakovať, že sme neodohrali zlé stretnutie."


MHC Mountfield Martin - HKm Zvolen 4:5 po predĺžení (0:1, 0:2, 4:1 - 0:1)

Góly: 50. Murček (Petruška, A. Novotný), 54. Mikušovič (A. Beňa), 59. M. Hollý (R. Pukalovič ml.), 60. Mikušovič (trestné strieľanie) -11. J. Mucha (Síkela), 23. Puliš (M. Jurík, Martin Ďaloga), 29. Martin Ďaloga (L. Jurík), 58. Brabenec, 63. Škvaridlo
Vylúčení: 7:11 na 2 min, navyše J. Markovič 10 min. za údery, A. Novotný (obaja Martin) 10 min. za nešp. správanie, Obšut (Zvolen) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:2, rozhodovali: Goga, D. Konc - Gajan, Gavalier, 1100 divákov

Zostavy:

Martin: Šúrek - A. Novotný, Zošiak, R. Pukalovič ml.,Tupý, Zukal, S. Hriňa, A. Beňa - T. Petruška, J. Markovič, Michal Važan - Andrej Themár, M. Hollý, Mikušovič - Murček, M. Horský, M. Jonák - Hús, R. Slávik, Jozef Kentoš
Zvolen: Šimko - Obšut, P. Hraško, Ťavoda, J. Mucha, L. Pokovič, M. Výborný, Pichnarčík, L. Zuzin - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Puliš, M. Jurík, Martin Ďaloga - Síkela, P. Huňady, Méry

V prvej tretine nasadili obe mužstvá vysoké tempo. Martinčania nahrádzali rozdiel v kvalite enormnou bojovnosťou. Zvolen mal viac z hry, ale nebezpečnejšie príležitosti boli na domácich hokejkách. Úvodnú šancu zápasu mal v 3. min Kentoš, o minútu neskôr Brabenec mieril z medzikružia iba do brankára Šúreka.

Sľubne vyzerali šance Zošiaka a Mikušoviča, ale otvárací gól padol na opačnej strane. V 11. min prešiel Mucha obranným pásmom ako nôž maslom a s prehľadom skóroval - 0:1. V tejto časti ešte zaujalo bekhendové zakončenie Horského, ale aj to našlo Šimka pripraveného.

V druhom dejstve kleslo tempo a v jej úvode sa zmenilo skóre. V 22. min z nenápadnej situácie pridal Puliš gólovú poistku - 0:2. V 29. min hrali Martinčania presilovku, obrancovia "kosačiek" si však nepostrážili návrat Ďalogu z trestnej lavice a ten elegantným blafákom zvýšil už na 3:0 pre hostí. O minútu neprekonal Horský zblízka pozorného Šimka, hostia kontrolovali hru a Martinčania akoby nenachádzali dostatok psychických a ani fyzických síl niečo urobiť so stavom.

Po prestávke však nastúpili domáci ako pokropení živou vodou. V 41. min unikol Themár, tiesnený však nedotiahol svoj blafák do gólového efektu. Strelecká nemohúcnosť domácich sa prejavila aj počas 84 s trvajúcej presilovky 5 proti 3. V 47. min netrafil Themár prázdnu bránku, takže čakanie na prvý gól domácich pokračovalo.

V 48. min mali Martinčania opäť výhodu o dvoch hráčov a počas nej Murček svojim úvodným tohtosezónnym gólom prelomil 145-minútové strelecké "prekliatie" hokejistov z Turca. Eufóriu "kosačiek" pretavil potom v 54. min Mikušovič na kontaktný gól - 2:3. Fatálnu chybu brankára Šúreka potrestal 110 s pred koncom tretej tretiny v oslabení Brabenec a vrátil hosťom dvojgólový náskok.

Martinčania však záver neuveriteľne dobre zvládli. V power-play znížil Hollý a zápas zdramatizoval. Dráma pokračovala a 15 s pred koncom tretej tretiny premenil Mikušovič trestné strieľanie - 4:4. Svojim tretím gólom poslal zápas do predĺženia. V ňom rozhodol v 63. min Škvaridlo počas presilovky o víťazstve lídra súťaže.

Hlasy:

Róbert Pukalovič st. (tréner Martina): "Boli sme v ťažkej situácii po vysokej prehre v Košiciach. Aj v zápase sme prehrávali už 0:3 ale stále som veril, že je to o jednom strelenom góle do siete súpera. Podarilo sa nám to, a potom sme aj vďaka šťastiu vyrovnali a vynútili si predĺženie. Chlapcom sa chcem poďakovať za nesmiernu bojovnosť a za to, že sa nezlomili a s tak dobre fyzicky pripraveným mužstvom ako má Zvolen dokázali získať bod."
Peter Mikula (tréner Zvolena): "Počas prvých dvoch tretín sme si vytvorili pohodlný trojgólový náskok. V tretej tretine sme chceli už ušetriť sily do ďalšieho zápasu doma so Skalicou. Doplatili sme však na našu nedisciplinovanosť. Množstvo času v oslabení odčerpalo hráčom veľa síl. Záver tretej tretiny sme už potom takticky nezvládli. Spokojný som preto akurát so ziskom dvoch bodov."


MsHK DOXXbet Žilina - Dukla Trenčín 4:3 po predĺžení (1:1, 2:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 8. Valášek (J. Dlouhý, D. Devečka), 24. V. Škoda (D. Devečka, J. Dlouhý), 40. K. Jass (J. Mihálik, T. Troliga), 62. M. Drevenák - 16. E. Bagin (T. Bokroš, Sojčík), 38. Broska (E. Bagin), 51. Lelkeš (E. Bagin, Tybor)
Vylúčení: 8:5 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - Kacej, Zvrškovec, 1093 divákov
Zostavy:
Žilina: Žigárdy - Rúfus, D. Devečka, J. Dlouhý, Leško, Brcko, Harant - M. Kokavec, V. Škoda, T. Varga - Valášek, O. Ďuriš, M. Drevenák - K. Jass, J. Mihálik, T. Troliga - T. Sýkora, Horanský, Drábek - Jarab
Trenčín: Kristín - J. Koma, E. Bednár, T. Bokroš, Vizváry, E. Bagin, Biro, Habšuda, Imrich - Tybor, Marosz, Sojčík - Jakúbek, Lelkeš, J. Pardavý st. - Jakub Gašparovič, Broska, T. Klíma - P. Kopecký, Adamec, Šišovský

Začiatok stretnutia mužstiev z konca tabuľky bol opatrný. Prvú strelu vyslal v 3. min domáci Varga. V 8. min Kokavec z ľavej strany nastrelil žrď trenčianskej bránky. V 9. min mali Žilinčania pri vylúčení Bokroša svoju úvodnú presilovku, ktorú využil Valášek na otvorenie skóre, keď z ľavej strany mieril presne ponad lapačku Kristína - 1:0. Trenčín vyrovnal tiež v početnej výhode: v 16. min strelu Bokroša od modrej tečoval za Žigárdyho chrbát Bagin.

V úvode druhej tretiny bol vylúčený trenčiansky Biro a najlepší strelec Žiliny Škoda aj s pomocou žŕdky poslal vyrazený puk do bránky - 2:1. Oba tímy potom mali možnosti dať ďalšie góly pri početných výhodách, ale brankári kryli strely Tybora na jednej strane a Jassa na druhej.

V 38. min si Trenčín utvoril tlak a v skrumáži sa najlepšie zorientoval Broska, ktorý obkorčuľoval bránku a zasunul puk za Žigárdyho chrbát - 2:2. V záverečnej minúte tejto časti však Trenčania doplatili na vylúčenie za veľa hráčov na ľadovej ploche - sekundu pred koncom Jass efektívne tečoval strelu Mihálika - 3:2.

V tretej tretine sa Trenčania snažili od úvodných minút o vyrovnanie. Príležitosť na to mali pri troch presilových hrách, keď boli vylúčení Brcko, Devečka a Škoda. Početnú prevahu hostia využili až pri vylúčení Škodu, keď 25 sekúnd pred jeho naskočením na ľad stretlil gól Lelkeš - 3:3. Stav sa mohol znova zmeniť v 53. min, keď sa pred Kristínom ocitla nová akvizícia Žiliny Mihálik, ktorý však nedal. Podobne o dve minúty neskôr pochodil trenčiansky Broska.

Zápas sa napokon prehupol do predĺženia a hneď v jeho úvode mali príležitosti domáci Škoda i hosťujúci Lelkeš, ale rozhodnutie prišlo až v 62. min. Tybor najskôr nezakončil výbornú akciu Trenčína a žilinský útočník Drevenák prekonal z protiútoku Kristína a zabezpečil domácim ich prvé víťazstvo po predĺžení.

Hlasy:

Róbert Rehák (asistent trénera Žiliny): "Po dlhšej dobe sme mali lepší vstup do zápasu. Hráči predvádzali to, na čom sme sa dohodli. Potom naša disciplína upadala, prišli fauly a súper sa dotiahol. V tretej tretine sme len bránili. V predĺžení sa šťastie priklonilo na našu stranu. Sme radi, že máme dva body."
Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Do Žiliny sme išli s vedomím, že to bude ´šesťbodový´ zápas. Trikrát sme prehrávali a tri razy sme to dotiahli. V predĺžení sme dvakrát išli v prečíslení, ale to sme nevyužili. Nepokryli sme hráča Žiliny a - žiaľ - domáci zvíťazili."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok