Tisícky Slovincov protestovali proti zlodejom a oligarchom

TA3, TASR
30.11.2012 22:45

Pred víkendovým druhým kolom pralamentných volieb, vyšli do ulíc Ľubľany tisíce Slovincov. Protestovali proti elitám a žiadali odstúpenie oligarchov a zlodejov. Svoju nespokojniosť vyjadrili nielen s úspornými opatreniami vlády, ale aj s korupciou v štátnej správe.

Tisícky Slovincov protestovali proti zlodejom a oligarchom
SITA

Podľa rovnakého zdroja demonštranti niesli plagáty s portrétmi konzervatívneho premiéra krajiny Janeza Janšu s nápisom "Ten je hotový", ale nešetrili ani kritikou opozičných lídrov.

Práve Janša reagoval v novembri na protesty tisícok Slovincov proti reštriktívnemu kurzu jeho vlády avizovaním ešte tvrdšieho úsporného kurzu v nasledujúcich rokoch. Ako vyplynulo zo slov predsedu slovinskej vlády počas parlamentnej hodinky otázok a odpovedí 19. novembra, to, čo vláda podniká v súčasnosti, je iba začiatok. Tvrdý oriešok čaká krajinu až o dva, tri roky.

Protestujúci požadovali ukončenie reštriktívnych opatrení, zásahov do sociálnej sféry. Mnohí z nich mali na sebe aj červené klinčeky, tradičný symbol robotníckeho hnutia. Podobné demonštrácie sa dnes konali aj v ďalších slovinských mestách, ich priebeh bol pokojný.

Slovinsku hrozí aj podľa oficiálnych miest bankrot. Iba pred niekoľkými dňami došlo v druhom najväčšom meste krajiny Maribore k zrážkam demonštrantov s príslušníkmi poriadkových síl, keď viac ako 10.000 ľudí demonštrovalo za rezignáciu tamojšieho starostu.

Témy: Slovinsko vláda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok