Nezastavila ich ani pandémia. Počet dobrovoľníkov v Bratislavskom kraji medziročne stúpol

TA3 TASR
29.1.2022 07:52

Napriek pretrvávajúcej pandémii ochorenia Covid-19 počet dobrovoľníkov v Bratislavskom kraji opäť medziročne stúpol. Zapojilo sa najmä viac mladých ľudí prostredníctvom projektu Dobrovoľníctvo na školách.

Odpad smeti dobrovoľníci les (SITA/Martin Havran)
SITA/Martin Havran

Informovali o tom z Bratislavského dobrovoľníckeho centra. Najväčší záujem o dobrovoľnícku pomoc zaznamenalo Bratislavské dobrovoľnícke centrum na začiatku pandémie, keď sa ľudia zapájali do aktivít spojených so šitím a rozvozom ochranných rúšok, ako aj potravinových zbierok pre sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva.

"Od roku 2020 vnímame aj pozitívny trend vývoja komunitného dobrovoľníctva, teda zapájanie ľudí do aktivít v rámci svojej mestskej časti alebo blízkeho okolia," priblížila PR manažérka Bratislavského dobrovoľníckeho centra Michaela Bagalová. Minulý rok sa podľa nej do dobrovoľníctva zapojilo v Bratislavskom kraji 1738 ľudí, čo je takmer o 250 viac ako rok predtým.

V čase online výučby, začiatkom minulého roka, vzrástol aj záujem o doučovanie detí v krízových centrách a nízkoprahovej sociálnej službe. Do projektu sa zapojilo 50 dobrovoľníkov, o desať viac ako minulý rok. Najväčší záujem o dobrovoľnícke aktivity prejavili podľa BDC základné a stredné školy, ktoré zapájajú študentov do dobrovoľníctva.

V roku 2021 dobrovoľne pomáhalo neziskovým organizáciám 407 žiakov z 22 škôl, zatiaľ čo rok predtým to bola polovica žiakov z 12 škôl. Naopak, najväčší medziročný prepad zapojených dobrovoľníkov pre pandémiu a obmedzenú možnosť cestovať eviduje BDC v projekte Európske zbory solidarity. "Z 51 zahraničných dobrovoľníkov v roku 2020 klesol počet mladých ľudí zapojených do projektu o viac ako polovicu na 21," spresnila Bagalová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok