Izrael chce po zmene štatútu Palestíny rozširovať osady

SITA
30.11.2012 21:12

Izraelská vláda plánuje na okupovaných palestínskych územiach vybudovať 3000 nových príbytkov pre židovských osadníkov a odpovedať tak na štvrtkový úspech Palestínčanov v podobe uznania ich štátnosti na pôde Valného zhromaždenia OSN.

Izrael chce po zmene štatútu Palestíny rozširovať osady

Správu o ďalšej výstavbe vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu zverejnil v piatok popoludní na internete spravodajca izraelského denníka Haarec odvolávajúci sa na "politický zdroj".

Nemenovaný predstaviteľ, ktorého oslovila tlačová agentúra AFP, rozhodnutie potvrdil, neprezradil však, akých konkrétnych oblastí sa týka. Spravodajca Haarecu Barak Ravid však uvádza, že jednou z nich je takzvané pásmo E1 medzi východným Jeruzalemom a izraelskou osadou Ma'ale Adumim vzdialenou od mesta asi päť kilometrov.

Osídlenie územia by znamenalo prerušenie spojenia medzi severnou a južnou časťou Západného brehu a v budúcnosti do značnej miery by skomplikovalo vytvorenie životaschopného palestínskeho štátu. Izrael sa v minulosti zaviazal, že v záujme úspechu mierového plánu z roku 2003 projekt E1 nebude realizovať.

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok schválilo rezolúciu, ktorá uznáva Palestínu ako nečlenský pozorovateľský štát v hraniciach spred arabsko-izraelskej vojny v roku 1967. Zmenu podporila veľká väčšina členov OSN napriek intenzívnemu lobovaniu Izraela, ktorý sa obáva ďalších krokov Palestínčanov po tom, ako vďaka posilnenému štatútu získajú prístup k viacerým agentúram a inštitúciám OSN vrátane Medzinárodného trestného súdu.

Na odvetu v podobe výstavby zareagovala popredná predstaviteľka Organizácie pre oslobodenie Palestíny Hanán Ašrávíová, podľa ktorej bude takýto krok "aktom agresie proti jednému zo štátov" a svet bude musieť "konať svoju povinnosť". Izraelský plán už odsúdili aj Spojené štáty, ktoré sú hlavným podporovateľom Izraela na medzinárodnej scéne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok