Incident, ktorý sa nestal už roky. Iránska štátna televízia a rozhlas sa stali terčom hackerského útoku

TA3 TASR
27.1.2022 18:26

Sympatizanti exilovej iránskej opozície podnikli hackerský útok na iránsku štátnu televíziu a rozhlas. V ich vysielaní sa vo štvrtok nakrátko objavili slogany na podporu opozície a odsudzujúce najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

počítač hacker kódovanie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Televízia ABC konštatovala, že takýto incident sa v Iráne nestal už roky. Iránska štátna televízia potvrdila, že sa stala obeťou útoku, pričom uviedla, že trval iba desať sekúnd a je predmetom vyšetrovania.

Televízne programy prerušované fotografiami

Podľa snímok zverejnených na sociálnych sieťach boli obvyklé programy v televízii prerušované fotografiami Masúda Radžavího, zakladateľa Organizácie ľudových mudžahedínov Iránu, a jeho manželky, Marjam Radžavíovej, ktorá vedie jej politické krídlo - Iránska národná rada odporu. Vo vysielaní sa objavili aj preškrtnuté fotografie iránskeho najvyššieho vodcu sprevádzané sloganom "Smrť Chameneímu". 

Predpokladá sa, že zomrel

ABC dodala, že Radžáví sa na verejnosti neobjavil už takmer dve desaťročia a predpokladá sa, že zomrel. Parížsky predstaviteľ NCRI dodal, že takýmto útokom bolo postihnutých najmenej sedem štátnych rozhlasových a televíznych kanálov a program niekoľkých ďalších bol narušený inými spôsobmi. 

"Zdá sa, že to urobili prívrženci MEK a členovia buniek odporu (pôsobiaci) v rámci štátneho rozhlasu a televízie," dodal zdroj bez ďalších podrobností. Na podporu tohto tvrdenia však neposkytol žiadne dôkazy. MEK boli pôvodne zástancami islamskej revolúcie z roku 1979, ktorá pod vedením ajatolláha Rúholláha Chomejního zvrhla šacha. Skupina sa však rýchlo rozišla s novými vodcami krajiny, v iránsko-irackej vojne podporovala Saddáma Husajna a na začiatku 80. rokov bola obvinená zo série útokov - vrátane výbuchu, ktorý zranil samotného Chameneího.

Irán, na ktorý Západ uvalil sankcie, čelí ťažkostiam pri získavaní hardvéru a softvéru, pričom sa často spolieha na elektroniku vyrábanú v Číne alebo staršie systémy. Niektoré priemyselné počítačové systémy v Iráne používajú Windows 7, pre ktorý už Microsoft neposkytuje podporu. Táto situácia môže uľahčovať potenciálne útoky hackerov. Pirátske verzie systému Windows a iného softvéru sú v Iráne bežné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok