Petríková: Rada ÚVO len potvrdila to, čo tvrdíme od začiatku, reakcia nás však znepokojila

TA3 TASR
27.1.2022 16:16

Rozhodnutie, ktorým Rada Úradu pre verejné obstarávanie zrušila prvostupňové rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie o porušení zákona pri nákupe antigénových testov, vníma Správa štátnych hmotných rezerv aj ako dôkaz, že verejné financie spravuje zodpovedne. Hmotné rezervy sú však znepokojené spochybňovaním riadneho rozhodnutia odvolacieho orgánu Úradu verejného zdravotníctva jej predsedom.

antigénové testovanie testy 1140 px
TASR/Michal Svítok (ilu)

"Rada Úradu pre verejné obstarávanie len potvrdila to, čo tvrdíme od začiatku, a síce, že pri nákupe antigénových testov nedošlo k porušeniu zákona a celé verejné obstarávanie bolo aj napriek časovému stresu a okolnostiam maximálne transparentné," uviedla riaditeľka kancelárie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Natália Petríková. Rozhodnutie Rady Úradu pre verejné obstarávanie označila za obrovskú satisfakciu.

Rada Úradu pre verejné obstarávanie zmenila pôvodné rozhodnutie úradu z leta minulého roka, podľa ktorého Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky porušila pri nákupe testov na ochorenie Covid-19 zákon o verejnom obstarávaní. Podľa úradu úspešný uchádzač predložil test, ktorý nesplnil požiadavky súťaže.

Rada Úradu pre verejné obstarávanie sa s týmto záverom úradu nestotožnila. Podľa nej Správa štátnych hmotných rezerv vyhodnotila ponuku úspešného uchádzača v súlade so zákonom, a preto rozhodnutie úradu zmenila tak, že pri vyhodnotení ponúk zákon porušený nebol. S rozhodnutím Rady Úradu pre verejné obstarávanie ale podľa hovorkyne úradu nesúhlasil predseda, podpredseda a jeden externý člen rady.

Hmotné rezervy sú reakciou predsedu Úradu pre verejné obstarávanie znepokojené a jeho vyjadrenia na rozhodnutie rady považujú za účelové a neadekvátne. "Spochybňovanie riadneho rozhodnutia odvolacieho orgánu Úradu pre verejné obstarávanie jej predsedom je niečo podobné, ako keby predseda senátu po rozhodnutí súdu o nevine naďalej tvrdil, že podľa neho je dotyčný aj tak vinný," zdôraznila Petríková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok