Zomrela ďalšia Poľka. V tele mala dva mŕtve plody, lekári jej odmietli pomôcť

TA3
27.1.2022 16:11

V Poľsku došlo k ďalšiemu úmrtiu ženy, ktorej lekári odmietli vykonať interrupciu. Plodu pritom už niekoľko dní netĺklo srdce. "Vláda má na rukách krv," vyhlásila rodina mŕtvej. V Poľsku platí jeden z najprísnejších zákonov o potratoch v Európe, zaviedli ho pred rokom.

Tehotná žena
AP/ilustračná foto

Týždne utrpenia a smrť

Tridsaťsedemročnú Agnieszku v prvom trimestri tehotenstva, musel jej manžel ešte 21. decembra odviezť do nemocnice v Čenstochovej. Žena čakala dvojčatá, začala však pociťovať bolesti. Do nemocnice ale dorazila "pri plnom vedomí a v dobrej fyzickej kondícii". O tragickom prípade píše iDnes.cz

Prvý plod zomrel v maternici 23. decembra, lekári ho však odmietli odstrániť s odvolaním sa na platnú legislatívu o potratoch. O týždeň neskôr, 29. decembra, sa zastavilo srdce aj druhému plodu, lekári však čakali ďalšie dva dni, kým mŕtve plody 31. decembra vybrali. „Celý ten čas v nej boli rozkladajúce sa telá nenarodených synov. Nezabudli však včas zavolať kňaza, aby na oddelenie prišiel a usporiadal deťom pohreb,“ popísala rodina v emotívnej výpovedi. 

Agnieszka zomrela 25. januára po niekoľkotýždňovom utrpení. Podľa príbuzných umierala pomaly a v bolestiach. „Je to dôkaz, že súčasná vláda má na rukách krv,“ tvrdí sa Agnieszkina rodina, ktorá publikovala video ženy tesne pred smrťou.

Rodina žiada spravodlivosť

„Žiadame spravodlivosť a odškodnenie za smrť našej manželky, matky, sestry a kamarátky. Opäť zomrela tehotná, nevinná mladá žena, matka a manželka. Zostali po nej tri deti, ktoré svoju mamu už nikdy neuvidia prichádzať domov,“ vyhlásili príbuzní.

Agnieszkina smrť prichádza len niekoľko mesiacov po tom, čo Poľsko na jeseň pobúrila smrť tridsaťročnej Izabely z mesta Pszczyna, ktorá podľahla sepse, pretože lekári namiesto potratu čakali na odumretie plodu.

Tehotenstvo je možné v Poľsku legálne ukončiť jedine vtedy, keď je dôsledkom znásilnenia či incestu, alebo keď ohrozuje matkin život. Lekári však podľa médií v strachu z postihu radšej odmietnu uskutočniť potrat aj v prípadoch, keď je matka v ohrození života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok