Na obete nacistického besnenia nesmieme zabudnúť. Kampaň podporili známe tváre

TA3 TASR hm
27.1.2022 16:35

Produkt nenávisti, európska katastrofa, obete, na ktoré nemôžeme nikdy zabudnúť. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, a zároveň 77. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, si pripomenuli viaceré osobnosti zo sveta politiky, športu aj kultúry. Do kampane, ktorá pripomína obete nacistického besnenia, sa môže zapojiť každý zverejnením fotografie s nápisom #WeRemember - Pamätáme.

Na obete nacistického besnenia nesmieme zabudnúť. Kampaň podporili známe tváre
TA3/Ústredný zväz židovských náboženských obcí Slovenska

Každý si môže pripomenúť obete holokaustu a zapojiť sa do kampane tak, že sa odfotografuje s nápisom "We remember" a záber zverejní na sociálnej sieti, vysvetľuje oficiálna stránka kampane. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu sa pripomína od roku 2001.

Produkt nenávisti a kolektívneho ticha

Miera nenávisti a agresie v spoločnosti a na internete prekračuje únosné hranice. "V koncentračných táboroch zahynuli mnohí Hitlerovi politickí oponenti, celé rómske komunity, hendikepovaní a chorí, ľudia rôznych etník a vierovyznaní, ale o systematické vyhladzovanie celého národa išlo až v prípade Židov," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pri príležitosti štvrtkového medzinárodného dňa s tým, že holokaust vznikol ako produkt nenávisti a kolektívneho ticha či ľahostajnosti.

"Aj dnes, po niekoľkých desiatkach rokov, sú, žiaľ, útoky voči menšinám, hľadanie nepriateľa, šírenie nenávisti, predsudkov nezriedkavé," podotkla. Okrem ministerky spravodlivosti iniciatívu podporili aj prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka, minister obrany Jaroslav Naď, ale aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová či predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

Holokaust bol európskou katastrofou

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že tento rok uplynie 80 rokov od konferencie vo Wannsee, ktorá spečatila osud európskych Židov, a na ktorej nacisti naplánovali, že v celej Európe začnú systematicky vyhľadávať Židov s cieľom ich úplného vyhladenia. "Holokaust bol európskou katastrofou. Spôsobil ju antisemitizmus. Antisemitizmus dehumanizuje ľudí židovského vyznania. Práve takáto dehumanizácia v nacistickom Nemecku pripravila cestu pre šoa (holokaust). Nesmieme na to nikdy zabudnúť," uviedla šéfka EK v oficiálnom vyhlásení.     

Pripomenula zároveň, že v tento deň treba hľadieť aj do budúcnosti, lebo povojnová Európa bola vybudovaná na prísľube mieru, ale antisemitizmus je opäť na vzostupe a ohrozuje židovské komunity v Európe. Podľa jej slov sa počas pandémie koronavírusu rozmohli antisemitské konšpiračné mýty a dezinformácie šírené v skutočnom prostredí i na internete, a po európskych uliciach pochodujú ľudia označení židovskou hviezdou, ktorí pandemické opatrenia prirovnávajú ku genocíde za nacistického režimu a bagatelizujú skúsenosti obetí holokaustu. "Skresľovanie holokaustu živí rétoriku nenávisti. Každý Európan musí vedieť o holokauste a poznať skutočné fakty," odkázala Von der Leyenová.

Nepodľahnime znova pokušeniam

Kampaň podporil aj bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. S nápisom #WeRemember sa odfotografoval počas stretnutia s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Richardom Dudom.

Zvolenský_Duda TA3/Ústredný zväz židovských náboženských obcí Slovenska

Zvolenský uviedol, že nemožno zabudnúť na to, čo sa stalo. "Zastavme sa dnes na chvíľku, rozmýšľajme o tom. Zotrvajme v mlčaní a modlitbe. Buďme vnímaví. Nepodľahnime týmto pokušeniam znova. A pomodlime sa za všetkých, ktorí stratili svoje životy, alebo zostali natrvalo poznačení tragédiou holokaustu," povedal Zvolenský.

Zachránil stovky Židov

Do iniciatívy sa zapojil aj prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ. Spoločne s protosynkelom Ľubomírom Petríkom a súdnym vikárom Jaroslavom Paskom sa odfotili držiac v rukách slogan #WeRemember, symbolicky pri ostatkoch blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča OSBM, ktoré sú uložené v bočnej kaplnke prešovskej katedrály. Vyjadrili tak hlbokú spomienku a úctu voči všetkým obetiam holokaustu.

"Miesto, ktoré si vybrali, nie je náhodné. Pretože bol to práve biskup Gojdič, ktorý počas svojho života priamo aj nepriamo zachránil viac ako 1500 Židov. Ešte pred začatím vojny verejne protestoval proti nacionalizmu, šovinizmu a rasizmu. Jeho činy však neostali len pri slovách. Vydával fiktívne potvrdenia o konvertovaní Židov na gréckokatolícku vieru, krstil a schovával Židov pred deportáciami. Jemu zverených kňazov vyzval, aby takto konali tiež. Zo spomienok Mariany Zach je známy príbeh, ako jej rodinu otec biskup Gojdič zachránil na ulici, keď Hlinkova garda chytala Židov. Jej otec sa tak veľmi bál, že sa roztriasol. Biskup si ho privinul k sebe a takto prešli pomedzi gardu. Nik sa neodvážil dotknúť sa ich," povedal Pavlišinovič.

Športovci hovoria jasné NIE

"Pamätáme" podporil aj úradujúci basketbalový majster Slovenska MBK Ružomberok spoločne s futbalovým tímom. "Týmto krokom hovoríme jasné NIE antisemitizmu, rasizmu a všetkým typom nenávisti," uviedli na sociálnej sieti Facebook. Zverejnením fotografie sa do kampane zapojil aj predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

Zapojili sa aj divadelníci

WeRemember podporila aj kultúrna obec. Súčasťou kampane bude odkaz WeRemember na fotkách všetkých členov Nového divadla v Nitre. To okrem toho 27. januára o 19.00 h odohrá svoju najnovšiu inscenáciu Zlodejka kníh v réžii Šimona Spišáka.

Hra rozpráva príbeh o tom, ako sa z dievčaťa stáva profesionálna zlodejka kníh a tým aj nepriateľka tretej ríše. "Je rozprávaním o odvahe zachrániť knihu z Hitlerovej narodeninovej vatry či žida Maxa v pivnici rodinného domu. O schopnosti človeka žiť, prežiť a byť ľudský v tých najneľudskejších a najtragickejších podmienkach,“ povedali o hre jej tvorcovia.

Každý si môže pripomenúť obete holokaustu a zapojiť sa do kampane tak, že sa odfotografuje s nápisom "We remember" a záber zverejní na sociálnej sieti, vysvetľuje oficiálna stránka kampane. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu sa pripomína od roku 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok