Najčastejšie otázky, ako sa starať o izbové rastliny v zime

Najčastejšie otázky, ako sa starať o izbové rastliny v zime Zdroj foto: Depositphotos

Patríte k začiatočníkom? Alebo jednoducho si chcete overiť, či to robíte dobre? Odpovedáme na najčastejšie otázky, ako sa starať o izbové rastliny v zimných mesiacoch.

Izbové rastliny vyžadujú trochu odlišnú starostlivosť počas zimy ako počas leta. Niečo o tom sme si povedali v tomto článku. Tu sú najčastejšie otázky, ako sa starať o izbové rastliny v zime:

Ako často je potrebné zalievať izbové rastliny v zime?

Závisí to od typu rastliny, veľkosti kvetináča, zloženia pôdy, vystavenia svetlu a teploty vášho domova. Všeobecne však platí pravidlo, že kvetiny v zime treba polievať menej často ako v teplých mesiacoch.

Prečo mi v zime hynú izbové rastliny?

Najčastejšími príčinami sú nedostatok svetla, priveľa vody, nedostatok vlhkosti a napadnutie hmyzom. Takisto problémom môže byť prievan a teplotný šok, ktorý môže rastlina utrpieť.

Je zlé presádzať izbové rastliny v zime?

Zima je pre izbové rastliny (ako vonkajšie rastliny) čas odpočinku. Preto je vhodnejšie presádzať ich na jar alebo začiatkom jesene. Ak však vaša rastlina spadla a musíte ju presadiť, tak tak pokojne urobte.

Liek na krvné zrazeniny: Zázvorová voda a jej prospešné účinky

Je potrebné v zime izbové rastliny rosiť?

Rosenie zvyšuje vlhkosť (veľmi dočasne) vzduchu okolo izbovej rastliny. Postrek listov nemusí ale stačiť. Záleží od typu rastliny a vlhkosti prostredia, v ktorom sa nachádza. Vhodnejšie je, ak niektoré kvetiny v zime každé 2 týždne ( najlepšie ráno ) jemne orosíte. Ale pozor, nepreháňať, lebo hrozí výskyt plesňových chorôb.

Aká je najnižšia teplota pre izbové rastliny?

Väčšina druhov preferuje trochu chladnejšie prostredie počas noci. Ideálna teplota je okolo 7 – 10 °C. Opäť záleží od typu rastliny.

Môžu sa izbové rastliny v zime hnojiť?

Izbovky počas zimy radšej nehnojte. Aj tu platí, že rastliny potrebujú čas na oddych. Ak predsa len chcete rastline dopriať živiny, dajte jej polovičnú dávku hnojiva.

Prečo majú moje izbové rastliny v zime na pôde biely povlak plesne?

Táto biela pleseň nie je škodlivá pre rastlinu, ale je znakom toho, že pôda bola premočená a so zálievkou ste to prehnali. Môžete to zoškrabať a trošku menej polievať.