Nemecký prezident navštívil bývalý koncentračný tábor. Spomienky si musíme zachovať, vyzval

TA3 TASR
26.1.2022 20:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v stredu, deň pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, vyzval počas návštevy bývalého koncentračného tábora Sachsenhausen pri Berlíne ľudí, aby nikdy nezabudli na zločiny nacizmu.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier
TASR/AP

"Spomíname na milióny ľudí, ktorých deportovali do koncentračných táborov, kde boli mučení a zavraždení," povedal Steinmeier, ktorého cituje agentúra DPA. "Obete majú právo na to, aby sme si ich pamätali a tieto spomienky si musíme zachovať," zdôraznil.

"Boli tu väznení, pretože boli politickými oponentmi režimu, pretože boli židia, pretože patrili k Sintom a Rómom, pretože boli homosexuálmi alebo preto, lebo boli vojnovými zajatcami," uviedol Steinmeier.

Zodpovednosťou súčasnej generácie je podľa neho rázne zakročiť voči všetkým formám antisemitizmu, rasizmu a diskriminácie. Potešujúce je, že mladí ľudia majú podľa prieskumov väčší záujem o to, aby sa dozvedeli viac o tejto etape dejín.

"Najmä mladí ľudia sa musia obzrieť do minulosti, aby sa z nej poučili pre prítomnosť a formovali budúcnosť," uviedla Ulrike Liedtkeová, šéfka krajinského parlamentu v Brandenbursku, ktorá navštívila niekdajší koncentračný tábor spoločne so Steinmeierom. Prítomný bol i brandenburský premiér Dietmar Woidke, ktorý zdôraznil, že nenávisť už nikdy viac nesmie zvíťaziť nad ľudskými právami a toleranciou. "Dedičstvo súčasných svedkov (holokaustu) musí byť zachované a odovzdané budúcim generáciám, aby sa takéto zverstvá už nikdy viac nestali," dodal.

Počas holokaustu zabili nacisti okolo šesť miliónov židov. V Sachsenhausene bolo v rokoch 1936 - 1945 väznených viac ako 200-tisíc ľudí. Desaťtisíce väzňov tam zahynulo v dôsledku hladu, chorôb, nútenej práce, lekárskych experimentov, zlého zaobchádzania či systematického vyhladzovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok