Kedy sa dočkajú zdravotníci vyšších platov? Matovič chce pre to zmeniť zákon

TA3
26.1.2022 18:48

Zdravotníci sa výrazného zvýšenia platov tak skoro nedočkajú. Minister financií vraj na to nemá peniaze. Už niekoľko týždňov preto odkazuje ministrovi Lengvarskému, že ak nájde v rezorte úspory, môže ich použiť na mzdy.

Problém by sa dal raz a navždy vyriešiť, ak by zdravotné sestry a lekári boli štátnymi zamestnancami. Igor Matovič avizuje zmenu ústavného zákona, ktorý má upraviť platy zamestnancov verejnej správy. 

Platy lekárov, sestier, opatrovateliek a iného zdravotníckeho personálu, ktorý pracuje v nemocniciach a v domovoch sociálnych služieb, upravujú tri rôzne zákony. Každá skupina je teda finančne ohodnotená na základe iných pravidiel. Zdravotníci sa dlhodobo sťažujú, že nemajú garanciu stabilného rastu miezd.

Ak by zdravotníci boli štátnymi zamestnancami zrejme by im takýto finančný mechanizmus mohol pomôcť. Mali by aj garanciu rastu platu. Stále totiž tvrdia, že oproti iným krajinám EÚ zarábajú menej. Ministri práce a zdravotníctva si to vedia predstaviť.

Analýzu ministerstva zdravotníctva, ktorá mala porovnať platy sestier a lekárov s okolitými krajinami nezverejnili. My sme sa ale dostali k údajom z nej. Českí lekári zarábajú o 400 eur viac v hrubom oproti našim. České sestry zase o viac ako 500 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok