Vatikán v súvislosti so správou o sexuálnom zneužívaní obhajuje Benedikta XVI.

TA3 TASR
26.1.2022 17:56

Vatikán vydal v stredu vyhlásenie obhajujúce emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý bol minulý týždeň obvinený z toho, že v 80. rokoch 20. storočia ako mníchovsko-freisinský arcibiskup nepodnikol nič proti štyrom kňazom podozrivým zo sexuálneho zneužívania maloletých.

Benedikt XVI + František (SITA)
SITA

Informovala o tom agentúra AFP. Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, bol "prvým pápežom, ktorý sa niekoľkokrát stretol s obeťami zneužívania", napísal v editoriáli zverejnenom na webstránke Vatican News Andrea Tornielli, edičný riaditeľ Dikastéria pre komunikáciu Svätej stolice.

Obvinila ho advokátska kancelária

Nezávislá správa, ktorú pre uvedenú arcidiecézu vypracovala advokátska kancelária Westpfahl Spilker Wastl a zverejnili ju minulý týždeň v Nemecku, obvinila 94-ročného bývalého pápeža zo zlyhaní, keď nepodnikol nič voči štvorici duchovných, z ktorých dvaja preukázateľne spáchali viacero skutkov zneužívania.

Tornielli poukázal na to, že Ratzinger vo funkcii prefekta Kongregácie pre náuku viery "bojoval proti fenoménu" sexuálneho zneužívania duchovnými a neskôr ako pápež "schválil veľmi tvrdé normy proti duchovným, ktorí sa dopustili zneužívania, a mimoriadne predpisy na boj proti pedofílii". Poznamenal tiež, že zmienený znalecký posudok "nie je výsledkom súdneho vyšetrovania ani konečným verdiktom", a preto je neprimerané na jeho základe vyhľadávať "ľahkých obetných baránkov a robiť unáhlené súdy". 

Benedikt XVI. nehovoril pravdu

Benedikt XVI., ktorý stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 2005 – 2013, bol v rokoch 1977 – 1982 na čele arcidiecézy v Mníchove a Freisingu. V tom čase sa zúčastnil na stretnutí, na ktorom sa údajne rozhodlo o preložení istého kňaza, podozrivého okrem iného zo zneužitia 11-ročného chlapca v meste Essen, do Mníchova. Benedikt v neskoršom vyhlásení uvádzal, že sa na tomto stretnutí nezúčastnil. Advokátska kancelária však zistila, že to nebola pravda.

Vatikán v reakcii uviedol, že vtedajší arcibiskup Ratzinger sa na zmienenom stretnutí naozaj zúčastnil a opačné tvrdenie bolo spôsobené chybou pri redakčnej úprave jeho vyhlásenia. Vatikán však trvá na tom, že na danom stretnutí sa nerozhodlo o preložení spomínaného kňaza.

Odborná štúdia, ktorú pre mníchovsko-freisinskú arcidiecézu vypracovala advokátska kancelária Westpfahl Spilker Wastl, uvádza 497 obetí zneužívania v rokoch 1945 – 2019, pričom väčšinu z nich tvorili malí chlapci a tínedžeri. Vo vypracovanej správe sa spomína najmenej 235 údajných páchateľov vrátane 173 kňazov a deviatich diakonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok