Pandémia zmenila pohľad na atraktivitu: Muži s rúškom sú pre ženy príťažlivejší

TA3/zm
3.2.2022 16:00

Keď začínala pandémia, možno ste si hovorili, že nezadaní ľudia to budú mať ťažké. Nielen, že sa oklieštili spoločenské možnosti, kde a ako sa zoznámiť, ale polovicu tváre nám ešte zakrývajú rúška. Nastal však zaujímavý paradox, práve nosenie rúšok nám atraktivitu u opačného pohlavia zdvihlo.

Pandémia zmenila pohľad na atraktivitu: Muži s rúškom sú pre ženy príťažlivejší
Pixabay

Cardiffská univerzita zverejnila nečakaný výskum, ktorý preukázal, že s maskou na tvári sú pre nás muži príťažlivejší. Experimentu sa však zúčastnila len veľmi malá vzorka, a to 43 žien.

Záhadní muži a lekári

Dôvodov, prečo sa dobrovoľníčkam zdali páni s rúškom zaujímavejší môže byť niekoľko. Jedným z vysvetlení je fakt, že takto pôsobili na dámy záhadne a nechávali im priestor na predstavivosť. Druhou možnosťou je, že rúška v nás ešte stále evokujú lekárov a nie pandémiu ako takú, čo je podobný prípad, ako keď ženy priťahuje uniforma.

Výskum prebiehal tak, že zapojené dámy dostali množstvo fotografií, na ktorých boli dookola tí istí páni. Raz však respondentky videli celú tvár, inokedy tvár s látkovým rúškom, potom chirurgickým modrým rúškom a napokon ešte s knihou, ktorá prerývala spodnú časť tváre.

Výsledky ukázali, že za najpríťažlivejších považovali ženy mužov s lekárskou maskou, nasledovalo klasické rúško, potom kniha a vidieť celú tvár vlastne dopadlo v prieskume najhoršie.

Zmena vnímania

Podľa odborníkov, ktorý výskum zorganizovali, sme lekárov pred pandémiou vnímali skôr ako symbol chorôb a problémov. Pandémia však ženské podvedomie zmenila a začali sme doktorov vnímať skôr ako ľudí, o ktorých sa môžeme oprieť a ochránia nás, čo bol pre ženy od pradávna jeden z hlavných motívov výberu partnera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok