NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské

TA3 ČTK
26.1.2022 17:09

Na estónskej leteckej základni pristálo šesť amerických stíhačiek F-15. Nasadené majú byť týždeň a pol v rámci posilňovania východného krídla Severoatlantickej aliancie, dôvodom sú spory s Ruskom o Ukrajinu. Informuje o tom Reuters. Rusko svoje stíhačky Su-35 z východnej časti krajiny vyslalo do Bieloruska, podľa serveru Topwar.ru má ísť o dvanásť strojov.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

Zabezpečenie spojencov

NATO v pondelok informovalo, že uvádza svoje sily do pohotovosti a posilňuje východoeurópskych spojencov ďalšími loďami a stíhačkami, čo Rusko odsúdilo ako západnú "hystériu". Aliancia však reaguje na sústreďovanie ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach. NATO sa však vo svojom pondelňajšom ozname nezmienilo o rozmiestnení amerických stíhačiek v Estónsku.

"Šesť stíhačiek bude nasadených do konca budúceho týždňa," povedal hovorca na leteckej základni Ämari v Estónsku. Stroje F-15 posilnia misiu NATO, ktorá zaisťuje protivzdušnú obranu Pobaltia, uviedlo veliteľstvo letectva NATO. Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré boli predtým súčasťou Sovietskeho zväzu, ale teraz sú súčasťou NATO aj Európskej únie, nemajú vlastné stíhačky a spoliehajú sa na alianciu, ktorá má strážiť ich vzdušný priestor.

NATO už predtým oznámilo, že Dánsko vo štvrtok vyšle štyri stíhačky F-16 na neďalekú litovskú leteckú základňu v Šiauliai. Tieto lietadlá majú podľa veliteľstva NATO spolupracovať s ďalšími spojeneckými krajinami v celom Pobaltí a okrem ochrany vzdušného priestoru budú tiež nacvičovať vzdušné súboje a útoky na pozemné ciele. Napätie stúpa po tom, čo Rusko zhromaždilo odhadom 100.000 vojakov v blízkosti hraníc Ukrajiny zo severu, východu a juhu.

Manévre v Bielorusku

Rusko posiela zo svojich východných oblastí do Bieloruska stíhačky Su-35, ktoré sú ruským náprotivkom amerických strojov F-15. "Posádky viacúčelových stíhačiek Su-35 Východného vojenského okruhu, zapojené do previerky síl rýchlej reakcie zväzového štátu, pokračujú v preletoch na bieloruské letiská," citoval denník Ukrajinská pravda z komuniké ruského ministerstva obrany. Ruské stíhačky sa z bieloruských základní majú zapojiť do bojových hliadok v rámci spoločnej protivzdušnej obrany Ruska a Bieloruska.

Previerka síl sa má uskutočniť v dvoch etapách: do 9. februára sa majú uskutočniť presuny síl a potom budú do 20. februára nasledovať spoločné cvičenia zamerané na "odvrátenie a odrazenie vonkajšej agresie", uviedlo ministerstvo. Ukrajinský denník dodal, že v stredu sa začalo veľké cvičenie Čiernomorskej flotily ruského vojenského námorníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok