Moskva musí začať vyzbrojovať separatistov na Ukrajine, vyhlásil ruský zákonodarca

TA3 TASR
26.1.2022 15:18

Vysokopostavený ruský zákonodarca Andrej Turčak v stredu vyhlásil, že Moskva musí začať vyzbrojovať separatistami ovládané oblasti na Ukrajine, aby im pomohla brániť sa pred predstaviteľmi Kyjeva podporovanými Západom.

Ukrajina doneck separatisti (SITA/AP)
SITA/AP

Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. Vyhlásenie Turčaka, prvého podpredsedu Rady Federácie (hornej komory ruského parlamentu), odvysielala ruská štátna televízia.

Uviedol v ňom: "Rusko musí poskytnúť Luhanskej aj Doneckej ľudovej republike potrebnú pomoc a poslať im určité druhy zbraní, aby posilnili svoju obranyschopnosť a odstrašili vojenskú agresiu, na ktorú sa jasne pripravuje Kyjev."

Spojené štáty a ich spojenci v Európskej únii obviňujú Rusko, že sa snaží zničiť stabilitu Európy tým, že hrozí inváziou na Ukrajinu. Táto bývalá sovietska republika sa totiž usiluje o členstvo v Severoatlantickej aliancii a v ďalších západných inštitúciách, s čím Moskva nesúhlasí.

Moskva odmieta obvinenia, že plánuje napadnúť Ukrajinu, kde okrem anektovania Krymského polostrova podporuje od roku 2014 separatistické sily vo východnom regióne Donbas, v spomínanej Luhanskej aj Doneckej oblasti. Tamojšie boje si vyžiadali už vyše 13.000 ľudských životov.

Západ a Kyjev obviňujú Moskvu, že podnecuje toto povstanie posielaním zbraní a vojakov cez hranicu. Rusko vždy takéto tvrdenia odmietalo a stredajšie vyhlásenie Turčaka môže znamenať zmenu v oficiálnom postoji Moskvy. Turčak, ktorý je aj tajomníkom vedenia vládnej strany Jednotné Rusko, nekonkretizoval, aké druhy zbraní by mali byť poslané ukrajinským proruským separatistom.

Dodal však, že vládna strana má obavy z vystupňovania napätia a z dodávok západných zbraní Kyjevu. "Zomierajú civilisti," vyhlásil Turčak v televízii. 

"Západní patróni tlačia ukrajinskú juntu k priamej invázii na Donbas," pokračoval a dodal: "Kyjevský režim treba zastaviť." Kyjev tento mesiac obvinil Rusko z podnikania rozsiahlych počítačových útokov na ukrajinské vládne webové stránky, pričom Británia oznámila, že má dôkazy o plánoch Ruska dosadiť na Ukrajine prokremeľské vedenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok