Prognózy o omikrone sa napĺňajú, tvrdí Lengvarský. Pavelka upozornil na odlišné symptómy

TA3
26.1.2022 13:54

Nápor na nemocnice v štvrtej vlne pandémie ešte zdravotníci neevidujú, hoci k výraznému nárastu infikovaných už dochádza. "Sme pripravení na to, čo nás čaká, prognózy sa napĺňajú," vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský

Zasadnutie ústredného krízového štábu
TA3 / David Duducz

Vlna rastie v celej krajine 

Vzhľadom na rýchly nástup omikronu by podľa Lengvarského nebolo vhodné tlačiť ľudí do povinného očkovania. Zdôraznil však, že situácia sa s novými variantmi koronavírusu ešte môže meniť. "Pripravujeme sa na tlak v testovaní aj na prípravu triážnych stanov," spresnil minister. 

V súčasnosti pribúda 8500 prípadov denne. Minulý týždeň to bolo 3500 prípadov. "Aktuálne je do nemocníc prijímaných okolo 95 pacientov denne, kým na vrchole vlny delta to bolo okolo 400 pacientov denne," priblížil riaditeľ Inštitútu zdravotníckych analýz MZ SR Matej Mišík s tým, že nárast omikron vplny má na Slovensku výraznú krivku. 

"Výrazne vlna rastie prakticky všade na Slovensku, s tým, že až v 14 okresoch došlo k viac ako strojnásobneniu počtu prípadov oproti minulému týždňu," povedal Mišík. V štyroch okresoch boli za posledných sedem dní pozitívne testované až dve percentá ich obyvateľov. Ide o Námestovo, Tvrdošín, Stropkov a Dunajskú Stredu. "Zatiaľ tu však nemáme výrazne výpadky ľudí zo zamestnania," uistil minister. 

Príznaky nákazy omikronom

Symptómy pri delte a omikrone sú v mnohom podobné, upozornil epidemiológ Martin Pavelka. Ide o slabosť, hnačky a bolesť hlavy a tela. Sú však aj príznaky, ktorými sa varianty líšia. Pri omikrone sa častejšie vyskytuje bolesť hrdla, kým stratou čuchu a chuti pacienti s omikronom väčšinou netrpia.

Pavelka upozornil, že údaje o ľahšom priebehu a nižšom počte hospitalizácií pri omikrone reportujú krajiny, ktoré majú vyššiu zaočkovanosť a ľudia sú tam chránení aj posilňujúcou treťou dávkou. Zdôraznil, že keď prenášame štatistiku z jedného prostredia do odlišného, podmienky sa menia. Na Slovensku pritom až štvrtina populácie nemá žiadne protilátky, kým v Británii je to len päť percent obyvateľstva. "To, že omikron je slabším variantom, je dané tým, že štúdie sú z prostredia, ktoré je vysoko zaboosterované," upozornil epidemiológ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok