Chorvátsky prezident by nepomohol Ukrajine v prípade napadnutia, do NATO podľa neho nepatrí

TA3 ČTK hm
26.1.2022 12:37

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič v utorok vyhlásil, že na Ukrajine sa vláda nezmenila demokraticky, ale pučom, a že pre túto krajinu nie je v NATO miesto. Podľa jeho názoru, Chorvátsko, ktoré je členom aliancie od roku 2009, by sa v terajšom dianí okolo Ukrajiny nemalo nijak angažovať, informovali o tom chorvátske médiá.

Chorvátsko Ukrajina
TASR/AP

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dalo v reakcii najavo "hlboké sklamanie", zatiaľ čo chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyjadril údiv a Ukrajincom sa ospravedlnil. 

Ruky preč od Ukrajiny

"My s tým nebudeme mať nič spoločného a nič nemáme. Pokiaľ dôjde k eskalácii, stiahne sa všetko až do posledného chorvátskeho vojaka," uviedol v utorok podľa webu Dnevnik.hr Milanovič. "Pre Ukrajinu nie je miesto v NATO. Keď sa na Ukrajine menila moc, tak toto hnutie, ktoré bolo všetko len nie demokratické, bolo prevratom, pri ktorom bolo zabitých 50 ľudí. Išlo o nasledujúce: Ukrajina ide na Západ, pri Rusku nie je čo hľadať, v EÚ bude med a mlieko," citoval web prezidentove slová. Ukrajinu pritom Milanovič označil za naďalej jednu z najviac skorumpovaných krajín.

"Chorvátsky prezident prejavil pohŕdavý postoj a nevďačnosť za pomoc, ktorú Ukrajina a Ukrajinci v minulosti Chorvátsku poskytli v jeho boji za nezávislosť i v boji s ničivými požiarmi. Ale sme si istí, že tento nevďak je jeho osobnou črtou a netýka sa chorvátskeho ľudu," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničia, ktoré si tiež predvolalo chorvátsku veľvyslankyňu v Kyjeve.

Premiér Plenkovič zaujíma k dianiu okolo Ukrajiny podobný postoj ako vlády ostatných členských krajín Európskej únie, a na rozdiel od Milanoviča je s Ukrajinou solidárny. To dal Plenkovič jasne najavo pri dvojdňovej decembrovej návšteve v Kyjeve a v Ľvove.

Milanovičovi sa to však nepáči. "Stiahneme sa do posledného vojaka. Chorvátsko s tým nemá nič spoločného a ja nedovolím, aby malo. A Plenkovič nech si hrozí, ako chce. Chorvátsko sa od toho musí držať ďalej ako od ohňa. Chorvátsko v tom nebude hasičom," vyhlásil chorvátsky prezident.

Akých vojakov to chce stiahnuť?

Plenkovič tieto "neskutočné" výroky, ktoré ho prekvapili a udivili, odmietol. "Myslel som si, že ide o nejaký brífing a že je to nejaký ruský funkcionár," uviedol podľa webu nezávislej televízie N1 premiér. "Na Ukrajine žiadni chorvátski vojaci nie sú, tak neviem, akých vojakov má na mysli," dodal. V mene vlády sa potom "momentálne okupovaným Ukrajincom" ospravedlnil. Odmietol pritom rovnako Milanovičove slová o skorumpovanosti Ukrajiny. 

Obavy z možnej invázie na Ukrajinu, pri ktorej hraniciach má Rusko desaťtisíce vojakov, v posledných týždňoch viedli k zvýšeniu napätia medzi Moskvou a Západom. USA a ďalšie mocnosti varovali, že Rusko bude v prípade napadnutia Ukrajiny čeliť tvrdej reakcii. NATO tiež oznámilo, že pre hrozbu ruskej agresie vysiela ďalšie lode a lietadlá na posilnenie obrany východnej Európy.

Situácii na Ukrajine sme sa venovali aj v Téme dňa. Celú reláciu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok