Rusko začína s ďalším vojenským cvičením. Zúčastniť sa ho má až 30 námorných lodí a 20 lietadiel

TA3 TASR
26.1.2022 10:23

Ruské vojenské lode vplávali v stredu do vôd Barentsovho mora, aby tam absolvovali cvičenie zamerané na ochranu dôležitej námornej trasy v Arktíde.

Rusko začína s ďalším vojenským cvičením. Zúčastniť sa ho má až 30 námorných lodí a 20 lietadiel
TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruskú Severnú flotilu. "V rámci cvičenia sa niekoľko bojových lodí bude venovať riešeniu spolupráce medzi rôznymi silami flotily pri spoločnom riešení úloh zameraných – v prípade vzniku krízových situácií v severných moriach – na zaistenie bezpečnosti námorných ciest a morských oblastí, v ktorých je Ruská federácia ekonomicky činná," uviedla ruská Severná flotila, ktorú citovala agentúra Interfax.

Na tomto vojenskom cvičení sa zúčastní približne 30 vojenských lodí, 20 lietadiel a 1200 príslušníkov armády; manévre majú overiť pripravenosť ruských vojenských jednotiek na boj.

Rusko v poslednom čase investovalo nemalé prostriedky do vybudovania infraštruktúry na Severnej morskej ceste, pričom dúfa, že sa z nej v dôsledku otepľovania Arktídy stane dôležitá námorná trasa. Táto trasa je totiž rýchlejšia než iné svetové námorné trasy, avšak v súčasnosti sa v zime nepoužíva pre hrubú vrstvu ľadu, ktorý sa tam v tom období nachádza, vysvetľuje agentúra Reuters.

Ruské úrady uviedli, že Moskva plánuje Severnú morskú cestu začať využívať celoročne v roku 2022 alebo 2023. Moskva minulý týždeň uviedla, že plánuje zorganizovať sériu vojenských cvičení v moriach ležiacich na brehoch Ruska, do ktorých budú zapojené všetky ruské flotily. Tieto cvičenie zahŕňajú napríklad manévre v Severanom a Ochotskom mori, ako aj v Atlantickom a Tichom oceáne.

Konanie ruskej armády však v tomto čase pozorne sleduje Západ, pretože Moskva v blízkosti ukrajinských hraníc zhromažďuje vojenské jednotky, čo vyvoláva strach zo vzniku konfliktu. Rusko však popiera, že plánuje Ukrajinu napadnúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok