Nespíte, koľko máte? Objaví sa sťažené dýchanie aj kožné problémy. Najhoršie dopadne srdce

TA3/bd
26.1.2022 09:00

Počúvame to z každej strany, doprajte si viac spánku. Všetci vieme, že by sme mali, ale pri takom rušnom živote – práca, výchova rodiny, domáce práce – a rozptýlenie, ako sú sociálne siete, sa spánok často odsúva do úzadia.

Nespíte, koľko máte? Objaví sa sťažené dýchanie aj kožné problémy. Najhoršie dopadne srdce
Unsplash

Odborníci nám však nehovoria, že máme viac oddychovať len tak pre nič za nič. Nekvalitný spánok môže mať negatívny vplyv na takmer každú časť tela. To je dôvod, prečo sa odporúča dospelým, aby každú noc spali aspoň sedem hodín, aby podporili optimálne zdravie. Až 35 percent populácie však nedosahuje toto minimum.

Mozog

Váš mozog je jednou z najaktívnejších častí vášho tela počas spánku. Kým spíte, mozog spracováva informácie, ktoré ste získali počas dňa, vytvára si nové spomienky, upevňuje veci, ktoré ste sa naučili a ktoré sú dôležité, a tiež vyhodí všetko nepotrebné. To je dôvod, prečo sa nočná práca vždy obráti proti vám. V skutočnosti informácie z noci dostatočne nespracujete a neuchováte.

 Stručne povedané, potrebujete odpočinok, aby ste zapečatili informácie, ktoré ste sa naučili. Okrem toho môže obmedzovanie spánku negatívne ovplyvniť vaše rozhodovanie, riešenie problémov a spôsob, akým zvládate svoje emócie. Nedostatok môže znížiť vašu pozornosť a schopnosť sústrediť sa.

spanok Unsplash

Oči

Chýbajúci spánok spôsobuje ovisnutie viečok, červenšie viac opuchnuté oči a tmavé kruhy. Ale účinky nespavosti presahujú vzhľad. Ak je spánok narušený a svalom okolo oka nie je umožnený dostatočný odpočinok, vyskytnú sa kŕče a zášklby očí. Aj keď tieto príznaky neovplyvňujú zrak, môžu byť nepríjemné.

Závažnejšie, obštrukčné spánkové apnoe, stav, pri ktorom sa dýchanie počas noci zastaví, môže spôsobiť glaukóm a prednú ischemickú neuropatiu zrakového nervu (zápal ciev oka), pričom obe môžu viesť k slepote. Hormón leptín potláča hlad a ghrelín stimuluje chuť do jedla. Ak má niekto nedostatok spánku, ukázalo sa, že leptín ubúda a ghrelín sa zvyšuje, čo by mohlo podporovať priberanie.

spanok Unsplash

Nos

Ak zistíte, že po prebdenej noci máte chuť na nezdravé jedlo, zvaľte to na svoj nos. Keď ste unavení, váš nos je viac naladený na jedlo s vysokým obsahom tuku a kalórií. Prostredníctvom skenov magnetickou rezonanciou vedci zistili, že mozgy účastníkov testu v skutočnosti interpretovali pachy jedla inak po tom, čo boli zbavení spánku. Príliš málo spánku môže byť tiež vinníkom vášho výtoku z nosa. 

Keď spíte, vaše telo posilňuje váš imunitný systém, takže jeho bunky a proteíny bojujúce proti infekcii môžu odraziť cudzích útočníkov (napríklad prechladnutie, chrípku a iné choroby). Nedostatočný spánok však narúša fungovanie imunitného systému, a tak si svoju prácu rovnako nesplní. Ľudia, ktorí spia menej ako šesť hodín, majú väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú, keď sú vystavení vírusu prechladnutia, navyše majú aj sťažené zotavenie. 

spanok Unsplash

Srdce

Krvný tlak počas normálneho spánku klesá. Ale ak nemáte dostatok spánku, zostane zvýšený po dlhšiu dobu. To by mohlo viesť k chronickej hypertenzii, ktorá je jedným z hlavných rizikových faktorov srdcových chorôb a mŕtvice. Nekonzistentný spánkový režim spôsobuje dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Nedostatok spánku môže negatívne ovplyvniť srdce aj nepriamo tým, že vedie k nezdravému jedeniu, vysokej úrovni stresu a zníženej motivácii k cvičeniu. Najmä u žien je zlá kvalita spánku spojená s horším výberom potravín (viac pridaného cukru a celkovo viac kalórií), čo zvyšuje riziko srdcových ochorení. 

spanok Unsplash

Pľúca

Príliš veľa alebo príliš málo spánku môže byť prekážkou pre vaše dýchanie. Ľudia, ktorí pravidelne spia viac ako 11 hodín alebo menej ako 4 hodiny v noci, majú dva až trikrát vyššiu pravdepodobnosť pľúcnej fibrózy, ktorá je nevyliečiteľná. Ide o pľúcne ochorenie, ktoré postupne sťažuje dýchanie. Zlé spánkové vzorce menia produkciu kolagénu, ktorý je kľúčovým proteínom pri pľúcnej fibróze.

Pokožka

Oddych pre krásu je naozaj dôležitá vec. Zatiaľ čo vy spíte, vaša pokožka tvrdo pracuje na oprave buniek, ktoré boli počas dňa poškodené. Nedostatočný spánok zvyšuje hladinu zápalu a stresových hormónov, čo môže zhoršiť kožné problémy, ako je akné, ekzém a psoriáza. Nespavci majú bledšiu pleť, viac jemných liniek a vrások okolo očí a ovisnuté kútiky úst a sú hodnotení ako menej príťažliví. Kvalita spánku môže dokonca ovplyvniť vnímanie bolesti. Nedostatok spánku zvyšuje citlivosť na bolesť tým, že tlmí reakciu mozgu na zmiernenie bolesti.

spanok Unsplash

Libido

Vaše spánkové návyky môžu ovplyvniť vaše ďalšie aktivity v spálni. Ženy, ktoré nemajú dostatok spánku, môžu mať znížené libido. Pre mužov platí to isté. Nedostatok spánku môže znížiť hladinu testosterónu, a tým znížiť sexuálnu túžbu. Zlý spánok je spojený so znížením koncentrácie spermií a počtu spermií.

Kosti a svaly

Ľudský rastový hormón sa uvoľňuje počas hlbokého spánku a je zodpovedný za budovanie, opravu a udržiavanie svalov a kostí. Príliš málo spánku znamená, že oprava svalov a hojenie budú narušené. Narušený spánok je spojený s nízkou hustotou kostí, zlomeninami a zníženou hmotou kostrového svalstva. Spánok päť alebo menej hodín za noc súvisí s nižšou hustotou minerálov v kostiach a osteoporózou.

spanok Unsplash

Tipy na zdravý spánok

  • Dodržiavajte konzistentný rozvrh. Choďte spať a vstávajte v rovnakom čase, dokonca aj cez víkendy.
  • Zaveďte si pred spaním rituál. Dajte si teplý kúpeľ, urobte si ľahký strečing alebo čokoľvek, čo vám pomôže relaxovať. To signalizuje vášmu mozgu, že je čas zaspať.
  • Zlepšite svoje prostredie na spánok. Uistite sa, že je vaša posteľ, vankúše a prikrývky pohodlné. 
  • Cvičte. Fyzická aktivita počas dňa vám môže uľahčiť večerné zaspávanie.
  • Používajte svoju spálňu len na dve veci: spánok a sex. Presuňte počítač, televízor, smartfón a iné rušivé prvky do inej miestnosti.
  • Vyhnite sa veciam, ktoré vás v noci udržia hore, ako sú popoludňajšie zdriemnutia, kofeín, alkohol alebo ťažké jedlo neskoro počas dňa.

Témy: oprava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok