Ukrajina nie je sama, agresorovi sa treba postaviť, hovorí Valášek. Jednota EÚ je dôležitá aj podľa Kmeca

TA3
25.1.2022 21:24

Napätie na ukrajinsko-ruských hraniciach znepokojuje aj Slovensko. Ukrajinu považujeme podľa vlády za dôležitého partnera a sme pripravení pomôcť. V Téme dňa sme diskutovali so štátnym tajomníkom Marianom Majerom a s bývalými veľvyslancami Tomášom Valáškom a Petrom Kmecom.

temadna_6.jpg
TA3

Uvítali by mierové riešenia

"Stojíme na strane Ukrajiny, pretože je to dobré pre nás a pre záujmy Slovenska," uviedol v Téme dňa Tomáš Valášek, bývalý veľvyslanec Slovenska pri NATO. Podľa neho aktuálne všetci zdieľajú snahu, aby sa konfliktu predišlo a skončilo to mierovou dohodou. "Rusko treba odradiť od agresie, jasne komunikujeme, že Ukrajina v tom nie je sama, je to politická pomoc a ak bude treba, tak aj vojenská," dodal.

Peter Kmec, bývalý veľvyslanec Slovenska v Spojených štátoch amerických, je zatiaľ toho názoru, že zbrane by sme Ukrajine posielať nemali. Ako chybu vidí však to, že vo vyzbrojovaní Ukrajiny nie sú spoločné pozície Európskej únie a NATO. Niektoré vyjadrenia podľa neho zbytočné zvyšujú napätie.

Podľa Valáška nie sme odsúdení na to, aby sme boli večne rozpoltení v otázke, kam patríme a aký je náš vzťah k Severoatlantickej aliancii. "Teší ma, že ani opozícia nie je v tejto otázke ďaleko od vlády. Všetci vidíme, že tu ide o veľa, toto nie je téma, v ktorej sa majú viesť politické boje," uviedol s tým, že s Ruskom máme aj zlú skúsenosť, napriek tomu máme však v histórii aj iné momenty, kedy sme sa k Rusku hlásili. "Proces hľadania konsenzu nebude jednoduchý, o to viac na ňom vláda musí pracovať," dodal.

"Je veľmi dôležité, aby si Európska únia zastala svoju úlohu a začala využívať nástroje, ktoré má, a to predovšetkým ekonomické," uviedol Kmec s tým, že EÚ nedoceňuje svoj politický význam. Valášek zároveň zdôraznil, že agresorovi sa treba postaviť rýchlo a jednotne. "Nie ustupovať a tváriť sa, že sa nič nedeje," dodal.

Jednotný európsky názor je dôležitý

"Pre Rusko je dôležité, aby sme presadzovali jednotný európsky názor, odtiaľ vychádza sila," spresnil ešte Kmec, podľa ktorého je v súčasnej situácii hlavným heslom zdržanlivosť. "Rusko vyvolalo určitý záujem Západu o dialóg, mrzí ma, že je to v takejto konštelácii a že vzniká napätie na hranici. Ideálnym výsledkom by malo byť, že by sme sa vrátili k rokovaciemu stolu z 90. rokov," dodal.

K téme sa vyjadril aj štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer. Podľa neho Ukrajina patrí medzi dôležitých partnerov už dlhodobo. "Otázka pomoci je na stole, zatiaľ nepadli konkrétne rozhodnutia," uviedol s tým, že situácia sa vyhodnocuje aj v rámci bezpečnostnej rady. "Najväčšou hrozbou pre nás, ak by došlo ku konfliktu, je presun obyvateľstva. Na toto je Slovensko pripravené, je to vážna téma," dodal.

Zvažujú sa podľa neho rôzne scenáre, reagovať sa bude už na konkrétne udalosti, Slovensko je podľa neho však pripravené reagovať rýchlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok