Po endskopii sa vyhýbajte alkoholu. Neposlušní pacienti budú mať vážne následky

TA3/bd
25.1.2022 18:00

Ľudia, ktorí majú problémy v hornom gastrointestinálnom trakte sú zväčša nútení podstúpiť endoskopiu alebo vyšetrenie orgánov vrátane pažeráka, dvanástnika a žalúdka. Pred a po zákroku je potrebné dodržiavať špeciálnu diétu vrátane odporúčaní nekonzumovať alkohol, aby sa eliminovali možné komplikácie a chránila sa výstelka vášho gastrointestinálneho traktu.

Po endskopii sa vyhýbajte alkoholu. Neposlušní pacienti budú mať vážne následky
Unsplah

Čo je to endoskopia?

Horná endoskopia je vyšetrenie výstelky traktu za účelom diagnostiky, prevencie alebo liečby ochorení žalúdka, pankreasu, dvanástnika a pažeráka. Endoskop sa používa na vyšetrenie výstelky týchto orgánov, aby pomohol lekárovi lokalizovať polypy, striktúry, krvácanie a iné abnormality.

Bolesť

Počas endoskopie môže mať pacient nepríjemné pocity z vloženého telesa a po nej zo vzduchu, ktorý je napumpovaný do žalúdka, aby sa roztiahol pre jeho ľahšie sledovanie. Pocity nafukovania a tlaku by mali zmiznúť do niekoľkých hodín po ukončení procedúry. Niekedy môže dôjsť ku krvácaniu, ak sa odstráni polyp, alebo ak endoskop poškriabe, prereže alebo perforuje pažerák. Aj keď je to zriedkavé, krvácanie môže pretrvávať až 14 dní po odstránení polypu.

endoskopia Unsplash

Príprava

Osem hodín pred endoskopickým vyšetrením by ste nemali konzumovať žiadne jedlo ani nápoje. Ak užívate lieky na riedenie krvi, ktoré môžu zvýšiť riziko krvácania, lekár vám povie, aby ste ich týždeň predtým prestali užívať. Ak pijete alkohol, váš lekár vás môže požiadať, aby ste s tým prestali niekoľko dní pred zákrokom. Zariaďte si odvoz domov po procedúre, pretože budete ospalí zo sedácie.

Sedácia

Počas testu budete dostávať intravenózne sedatívum, okrem toho lokálne anestetikum do hrdla, aby sa eliminoval reflex dávenia z trubice. Po zákroku vám môže na hodinu až dve znecitlivieť hrdlo a budete trochu omámení zo sedatív. Po zákroku by ste aspoň 24 hodín nemali piť žiadny alkohol, aby ste ho nezmiešali so sedatívom a nespôsobili vážnu reakciu. Po zákroku vám lekár odporučí špeciálnu diétu. Vo väčšine prípadov budete môcť nasledujúci deň normálne jesť.

alkohol Unsplash

Alkohol

Všetok alkohol, vrátane piva, vína, whisky a iných alkoholických nápojov, môže riediť krv a odlupovať sliznicu pažeráka. Po endoskopii bude vaše hrdlo, pažerák a žalúdok citlivejšie ako zvyčajne a pitie alkoholu môže spôsobiť pálenie, bolesť a krvácanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok