Rusko má agresívnu rétoriku. Jeho požiadavky by som nazval nemravným návrhom, komentuje Macko

TA3
25.1.2022 13:08

Napätie na rusko-ukrajinskej hranici sa stupňuje, Ukrajina sa obáva vpádu ruských vojsk na jej územie. Diplomatické rokovanie nikam nevedú. Mnohé krajiny začali na Ukrajinu posielať vojenské vybavenie. Ako ďaleko je svet od ozbrojeného konfliktu?

expres Macko
TASR/Martin Pakovič

Generál vo výslužbe a šéf mimoparlamentnej strany Občianski demokrati Slovenska Pavel Macko si myslí, že v prípade útoku Ruska na Ukrajinu by Rusi zaplatili príliš vysokú cenu, ale možnú inváziu by nevylučoval.

"Rusko má vojská už takmer rok okolo Ukrajiny, má veľmi ostrú a agresívnu rétoriku, dalo na stôl aj požiadavky vo vzťahu k Ukrajine a vo vzťahu k NATO, ktoré by som nazval nemravným návrhom," uviedol Macko v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

Napätie rastie vo viacerých krajinách sveta. "Rusko nie je spokojné s tým, že Ukrajina smeruje na západnú stranu a snaží sa to zvrátiť," konštatoval. Putin sa nikdy nezmieril s rozpadom Sovietskeho zväzu. Podľa Macka využíva situáciu, kedy si aj po ústupe vojsk USA z Afganistanu myslel, že západné krajiny sú nejednotné.

"Bezprostredne nehrozí konflikt medzi Ruskom a NATO, nehrozí ani konflikt medzi USA a Ruskom, ale ruské požiadavky žiadajú urobiť z Ukrajiny vazalský štát," myslí si. Rusko však zašlo aj ďalej a odkázalo Fínsku a Švédsku, aby taktiež nevstúpili do NATO. 

Rusko chce reinkarnovať Sovietsky zväz

Zároveň žiadajú aj vrátenie situácie do pomerov pred rokom 1997. "Tieto krajiny nikto nenútil do NATO. Rusko je zástancom reinkarnácie Sovietskeho zväzu. Tieto návrhy musíme jednoznačne odmietnuť."

Macko súhlasí so šéfom slovenskej diplomacie Korčokom, že jediný spôsob, ako z tejto situácie vyjsť, je rokovanie, prvý krok však musí urobiť ruská strana. "Rusko sa musí zmieriť s tým, že požiadavky, ktoré dali, sú nereálne." Reálna je aj možnosť, že budú hľadať zámienku pre inváziu na Ukrajinu. Rusko má niekoľko možností a tie si necháva otvorené. Macko si nemyslí, že v prípade útoku na Ukrajinu by NATO zasiahlo vojenskou silou proti Ruskej federácii. "Nemajú záujem o veľký ozbrojený konflikt." 

V prípade útoku na Ukrajinu by následky vo veľkom postihli aj Slovensko. V prvom rade by sme sa museli vysporiadať s humanitárnou krízou, a to najmä s veľkým prílevom utečencov na východnej hranici s Ukrajinou. Taktiež by sme potrebovali určite pomoc od Európskej únie. "Z dlhodobého hľadiska, ak by Ukrajina padla, tak by sme boli susediaci štát s agresorom, ktorý násilne rozšíril svoje hranice," uviedol generál vo výslužbe. 

Spojené štáty americké sú podľa neho partnerom, ktorý nesie v NATO najväčšiu ekonomickú a politickú záťaž, takže je logické, že s ním chce mať Slovensko obrannú dohodu, ktorá je strategická.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok