Od optimistického po katastrofický. Existujú tri scenáre, ktorými sa bude uberať pandémia, tvrdí virológ

TA3
25.1.2022 12:04

Je omikron konečne tým variantom, po ktorom by sme mohli Covid-19 považovať za bežnú sezónnu chrípku? Alebo nás čaká čierny scenár, koronavírus zmutuje a bude omnoho nebezpečnejší? Virológ Českej poľnohospodárskej univerzity Jiří Černý naznačil, akými spôsobmi by sa mohla uberať pandémia.

Nemecko je piatou krajinou v Európe, kde počet obetí covidu presiahol 100.000
TASR/AP

„Rád by som dúfal, že omikron bude variantom, po ktorom by sme mohli Covid-19 skutočne považovať za nie príliš závažnú chrípku. Ale nikdy si nebudeme úplne istí,“ vyjadril sa virológ pre český portál iDnes.cz.

Podobnosť s chrípkou

O omikrone sa podľa Černého objavuje veľké množstvo informácií vrátane takých, že je menej nebezpečný než jeho predchodcovia a že sa začína čoraz viac podobať na sezónnu chrípku. „Každý rok zaznamenávame niekoľko stoviek úmrtí na chrípku. O covide má zmysel hovoriť ako o menej nebezpečnom ochorení až keď dosiahneme porovnateľné čísla s chrípkou,“ zdôraznil.

Nastupujúca štvrtá vlna bude podľa virológa veľmi silná, nemusí to však znamenať tragédiu. „Bude veľa novonakazených ľudí. Ale z dát, ktoré máme z USA a Veľkej Británie vyplýva, že sa to snáď nepremietne do obsadenosti nemocníc. Teda, nemali by sme opäť lámať rekordy v počte hospitalizovaných pacientov,“ skonštatoval.

Scenáre ďalšieho vývoja

Podľa Černého momentálne existujú tri možné scenáre ďalšieho vývoja. „Najoptimistickejším scenárom je to, že vďaka omikronu získame viac-menej všetci nejakú imunitu, teda sa, ľudovo povedané, premoríme. Vírus s nami ostane, bude sa zľahka meniť, ale vďaka tejto imunite nebude priebeh ochorenia taký závažný,“ vysvetlil expert.

Druhou možnosťou je podľa virológa to, že Covid-19 bude spôsobovať sezónne virózy, aké teraz poznáme napríklad v prípade chrípky. „Že naša získaná imunita proti SARS CoV-2 pravdepodobne nebude príliš dlhodobá. Vírusy totiž vyvolávajú rozdielne dlhú imunologickú pamäť a tá je u sezónnych koronavírusov pomerne krátka,“ vysvetlil Černý. 

V tomto prípade by sa podľa Černého mohli podobné vlny, ako v prípade omikronu, vracať aj v budúcnosti, aj keď priebeh samotného ochorenia pravdepodobne nebude mať tragické následky, hoci stále môže byť vážny.

„A potom je tu najhorší variant, najčiernejší scenár,“ upozorňuje Černý. „Môže sa nám tu objaviť nejaký nový variant, ktorý bude ešte infekčnejší a bude rovnako virulentný alebo nedajbože virulentnejší ako omikron, teda bude mať vážnejší priebeh. A to by bol veľký problém, vrátil by sa scenár s preplnenými nemocnicami.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok