Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Experimentálny liek proti rakovine napodňuje výhody pôstu v boji proti obezite

Experimentálny liek proti rakovine napodňuje výhody pôstu v boji proti obezite
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Experimentálny liek, ktorý sa skúma na potenciálnu liečbu rakoviny, ukázal vzrušujúci potenciál v úplne nesúvisiacej oblasti medicíny. Vedci pritom zistili, že prináša výhody pre chudnutie a metabolické zdravie u myší. Tieto výhody boli dostatočne značné na to, aby prekvapili autorov štúdie, ktorí dúfajú, že by sa mohli premietnuť do rýchlo pôsobiacej, no krátkodobej liečby obezity.

Daný liek sa nazýva ako ADI-PEG 20 a v súčasnosti sa skúma ako potenciálna liečba pre celý rad druhov rakoviny, ako je sarkóm, rakovina prsníka a pankreasu. Funguje tak, že v krvi rozkladá aminokyselinu nazývanú arginín, ktorá oberá rakovinové bunky o dôležitý zdroj paliva. Štúdie tiež ukázali, že aktivita génov za rozkladom arginínu je výrazne zvýšená, keď sa telo dostane do stavu nalačno.

Vedcov z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v St. Louis preto zaujímalo, či by sa liek nedal použiť na napodobenie účinkov pôstu a uskutočnili pokusy na myšiach, aby túto možnosť preskúmali. Tie odhalili, že liek spôsobuje, že bunky sa zapájajú do procesu samostravovania nazývaného ako autofágia, pri ktorom spaľujú svoje vlastné odpadové produkty na energiu. Ide o efekt pozorovaný počas pôstu, keď sa do tela nedostáva žiadna nová energia v podobe potravín.

U myší geneticky upravených tak, aby boli náchylné na obezitu, sa zistilo, že liek ADI-PEG 20 ich chráni pred typickým prírastkom hmotnosti, pričom tiež spôsobil úbytok hmotnosti u obéznych myší na diétach s vysokým obsahom tukov a cukrov. Okrem toho sa zlepšila citlivosť hlodavcov na cholesterol a inzulín, znížil sa zápal a znížilo sa hromadenie tuku v pečeni.

Tukové usadeniny pozorované v bielej farbe v pečeňovom tkanive neliečených myší vľavo, v porovnaní s myšami liečenými ADI-PEG 20 vpravo.

Vedci hovoria, že podávanie tohto lieku napodobňuje niektoré metabolické a terapeutické účinky pôstu. Sami boli prekvapení, aký veľký bol účinok. U myší náchylných na priberanie na váhe, skupina, ktorá dostala liek, vážila asi o 25 percent menej ako myši, ktoré liek nedostali. A u myší na diéte s vysokým obsahom tukov a cukrov vedci zaznamenali podobný úbytok hmotnosti z tohto lieku. Tím si tiež nemyslí, že prevaha metabolických výhod lieku pochádza zo zmien telesnej hmotnosti. V skutočnosti v niekoľkých výsledkových meraniach metabolické zmeny predchádzali významným zmenám hmotnosti.

Pre potenciál lieku je dobré, že metabolické terapie majú tendenciu mať menej vedľajších účinkov ako chemoterapia a radiačná terapia, hoci stále prebiehajú klinické štúdie, ktoré skúmajú ich bezpečnosť. Jedným problémom je, že to nie je malá molekula, ktorá by sa dala užívať desiatky rokov, ale je to proteín, ktorý by mohol predstavovať určité problémy, vrátane imunitnej odpovede v prípade dlhodobého užívania. Z tohto dôvodu vedci vidia okamžitý potenciál v krátkodobej liečbe.

Tím hovorí, že mnohí pacienti s obezitou, ktorí zvažujú bariatrickú operáciu, musia najprv schudnúť, aby bol zákrok bezpečnejší. Pre takýchto pacientov môže byť ťažké pred operáciou schudnúť až 10 percent svojej telesnej hmotnosti. Tento typ terapie by tak potenciálne mohol pacientom pomôcť schudnúť pred bariatrickým chirurgickým zákrokom, aby sa znížilo riziko komplikácií počas a po zákroku.

Výskum bol publikovaný v magazíne Cell Reports Medicine.