Prečo pestovať v záhrade chmeľ, a nie je to kvôli pivu!

Prečo pestovať v záhrade chmeľ, a nie je to kvôli pivu! Zdroj foto: Deposi

Pestujete túto rastlinu? Že nie? Spoznajte zaujímavé dôvody, prečo pestovať v záhrade chmeľ. Ide o silnú liečivú rastlinu, ktorá sa dá využiť nielen na výrobu piva.

Chmeľ je zaujímavá rastlina, ktorú mnohí z nás poznajú len vďaka pivu. To je však škoda. Ide o silnú liečivú bylinu a tiež okrasnú rastlinu, ktorú sa oplatí mať na svojom pozemku. Zistite dôvody, prečo pestovať v záhrade chmeľ.

Okrasná popínavá rastlina na pokrytie altánkov

Chmeľ je má dlhé listy a kvety pripomínajúce svetlozelené šišky. Pre svoj rast potrebuje oporu, keďže je to pôdopokryvná rastlina. Ak hľadáte peknú popínavú bylinu, je práve chmeľ tou správnou voľbou. Za krátky čas pokryje napríklad celý altánok a vytvorí príjemný tieň či úkryt pred zvedavými zrakmi.

Silné antibiotikum z tejto bylinky: Ako si ho urobiť doma?

Zdravotné benefity pestovania chmeľu

Liečivé účinky chmeľu poznali už staré kultúry. Napríklad v tradičnej čínskej medicíne sa chmeľ používal pri nespavosti, nepokoji, poruchách trávenia, črevných kŕčoch a nechutenstve.

Pomáha bojovať proti nespavosti

Trápi vás nespavosť? Siahnite po chmeľovom čaji. Táto rastlina je známa svojimi sedatívnymi účinkami, ktoré pomáhajú pri poruchách spánku.

Je účinný pri stavoch úzkosti

Každodenný stres, finančné problémy, rodinné traumy a chronická bolesť zapríčiňujú nielen nespavosť ale aj stavy úzkosti. Ide však o začarovaný kruh. Problémy so spánkom sú totiž mnohokrát príčinou úzkosti a naopak.

Chmeľ vďaka svojmu zloženiu môže pomôcť zmierniť stavy úzkosti. Pomôže vám spomaliť a oddýchnuť si. Najmä, keď si túto plodnú rastlinu pestujete vo vlastnej záhrade.

Zmierňuje príznaky menopauzy

Táto zaujímavá rastlina obsahuje fytoestrogény. To sú látky, ktoré majú podobné vlastnosti ako ľudské estrogény, čo znamená, že chmeľ môže pomôcť pri liečbe symptómov menopauzy.

Ako pestovať chmeľ doma

Chmeľ ( Humulus lupulus ) môže v krátkom vegetačnom období dosiahnuť ohromujúce výšky. Rastie na popínavých stonkách podobne ako fazuľa. Prichytáva sa podobne ako hrach prostredníctvom výhonkov.  Chmeľ miluje dobre priepustnú pôdu a bude sa mu dariť na plnom slnku. Táto bylina môže produkovať samčie a samičie kvety. Na pestovanie vám stačí pestovať samičiu rastlinu.

Z chmeľu sa zbierajú kvety, ktoré sa následne sušia. Ideálnym časom je koniec leta.