Pridalo sa aj Nemecko. Sťahuje svoj personál z Ukrajiny

TA3 TASR
24.1.2022 23:53

K Austrálii, Británii, USA, ktoré sa rozhodli stiahnuť časť zamestnancov svojich zastupiteľstiev na Ukrajine, sa najnovšie pridalo aj Nemecko. Podľa agentúry Ukrinform o tom v pondelok informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Nemeckí sociálni demokrati, na základe exit pollov, zvíťazili vo voľbách do krajinského parlamentu
TASR/AP

Ukrajina označila takúto evakuáciu za predčasnú. Jej rezort diplomacie vo svojom vyhlásení dodal, že na Ukrajine je 129 zahraničných veľvyslanectiev a konzulátov a všetky ostatné Kyjev ubezpečili, že evakuáciu neplánujú.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v pondelok v súvislosti s vývojom týkajúcim sa Ukrajiny tiež vyzval "nedramatizovať" situáciu, kým pokračujú rokovania o znížení napätia na Ukrajine. Borrell si nemyslí, že by európske zastúpenie v Kyjeve malo obmedziť svoje aktivity - napriek tomu, že Spojené štáty začali evakuáciu svojho personálu z Ukrajiny.

Šéf európskej diplomacie podotkol, že "nepoznáme presný dôvod", pre ktorý sa USA rozhodli pre stiahnutie časti svojho personálu z Ukrajiny. Pripustil, že jeho americký kolega Antony Blinken môže mať viac informácií o vývoji na Ukrajine.  

Po rokovaní s Blinkenom sa Borrell snažil rozptýliť obavy Západu z ukrajinskej krízy. "Vieme veľmi dobre, aký je stupeň ohrozenia a vieme aj, akým spôsob musíme reagovať. Niet pochybností, že sa musíme vyhnúť panickým reakciám," uviedol Borrell a vyzval na zachovanie pokoja.

Vývoj situácie súvisiacej s Ukrajinou je aktuálne predmetom videodiskusie amerického prezidenta Joea Bidena s európskymi lídrami, ktorá sa mala začať v pondelok večer o 21.00 h SEČ. Tieto konzultácie sa konajú v rámci koordinácie medzi transatlantickými spojencami a partnermi v reakcii na hromadenie ruských jednotiek v blízkosti ukrajinských hraníc, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Na konzultáciách sa zúčastňujú šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, lídri Británie, Talianska, Poľska, Francúzska a Nemecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok