Ruská ekonomika trpí. Investori vo veľkom predávali akcie a spolu s nimi aj rubeľ

TA3 TASR
24.1.2022 15:57

Napätie na Ukrajine potápa ruské akcie. Investori ich predávali vo veľkom a spolu s nimi aj rubeľ. Nedarilo sa ani kryptomenám. Bitcoin sa výrazne oslabil a skončil na polročnom minime.

Kurz rubľa pokračuje v poklese, pričom v pondelok sa v porovnaní s dolárom dostal na 14-mesačné minimum. Pokles zaznamenáva aj ruský akciový trh. Dôvodom je zvyšujúce sa napätie medzi Ruskom a západnými krajinami za vývoj na hraniciach Ukrajiny.

Kurz rubľa dosiahol okolo poludnia oproti doláru 78,18 RUB/USD, čo predstavuje pokles o 0,9 %. Krátko predtým zaznamenal pokles až na 78,32 RUB/USD, čo je najnižšia hodnota ruskej meny od novembra 2020. V porovnaní s eurom klesol kurz rubľa o 0,8 % na 88,60 RUB/EUR. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR prevzala zo správy agentúry Reuters. Ešte výraznejší pokles zaznamenali ruské akcie. Dolárový index RTS klesol o 6 % na 1317,2 bodu. Rubľový index MOEX zaznamenal 3270,6 bodu, čo znamená pokles o 5 %.

Ruské trhy zaznamenávajú výkyvy už niekoľko týždňov. Reagujú na varovania západných krajín, že voči Moskve uplatnia tvrdé ekonomické sankcie, ak sa Rusko rozhodne pre inváziu na Ukrajinu. Toto varovanie potvrdil v pondelok dánsky minister zahraničných vecí. Ako uviedol, EÚ je pripravená v prípade (ruského) útoku "uvaliť na Rusko doteraz nevídané hospodárske sankcie".

Rusko však plány útoku voči susedovi odmieta. Zároveň dodalo, že ruské financie sú v poriadku a ekonomické fundamenty silné. Riziko rastie aj pre ďalšie krajiny. Očakáva sa, že prípadný vojnový konflikt a sankcie zasiahnu do dodávok obilnín, čo sú kľúčové vývozné komodity ako Ukrajiny, tak Ruska, ako aj do dodávok ruských energií. Obavy majú najmä niektoré africké a ázijské štáty, ktoré sú vysoko závislé od ukrajinských dodávok obilnín, najmä pšenice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok