Cez víkend stúpol v Košiciach počet hospitalizovaných s Covid-19. Evidujú aj pacientov s omikronom

TA3 TASR
24.1.2022 15:27

Počet pacientov s ochorením Covid-19 cez víkend mierne stúpol, potvrdila to hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Monika Krišková. Z hospitalizovaných je pozitívne testovaných na omikron variant nového koronavírusu do desať percent. U pacientov, ktorí boli vyšetrení ambulantne minulý pondelok a utorok (17. - 18. 1.), to bolo 80 percent. Vyplýva to z RT-PCR detekcie niekoľkých mutácií typických pre omikron.

Košice UNLP Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach 1140 px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

 V UNLP je v súčasnosti hospitalizovaných 81 pacientov s ochorením Covid-19. Jedenásť pacientov v kritickom stave potrebuje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, sedem pacientov dostáva vysokoprietokový kyslík prostredníctvom high-flow kyslíkových prístrojov. Podľa aktuálnych údajov 77 percent hospitalizovaných pacientov nie je očkovaných, šesť percent dostalo jednu dávku a plne očkovaných je 17 percent.

Podľa generálneho riaditeľa nemocnice Jána Slávika je situácia z pohľadu počtu hospitalizácií s ochorením Covid-19 stabilizovaná. „Po niekoľkých týždňoch poklesu pacientov však vidíme za uplynulé dni zmenu. Hospitalizácie nám totiž prestali klesať. Počas víkendu dokonca ich počet mierne stúpol. To naznačuje, že sa situácia začína meniť a v najbližšom období môžeme opäť očakávať zhoršenie a nárast počtu pacientov, tak ako sa počas omikronovej vlny predpokladá.“

Obsadenosť lôžok vyčlenených pre pacientov infikovaných novým koronavírusom aktuálne dosahuje 26 percent. Nemocnica pripomína, že v tých najkritickejších časoch sa pohybovala na hranici 100 percent.

Vzhľadom na očakávaný veľký nápor pacientov v najbližších týždňoch sa UNLP podľa Kriškovej momentálne aktívne pripravuje na omikron vlnu. „Na základe uznesenia vlády k návrhu na vytvorenie núdzových zdravotníckych zariadení v čase humanitárnej katastrofy v dôsledku vývoja epidemiologickej situácie v SR pripravujeme vytvorenie covidového pracoviska, ktoré by odľahčilo situáciu terajšej covidovej ambulancie a umožnilo chorým vyhľadať dostupnú zdravotnícku pomoc,“ vysvetlil výkonný riaditeľ UNLP Košice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ľuboslav Beňa.

O podrobnostiach bude nemocnica informovať po tom, ako bude mať súhlas rezortu zdravotníctva na zriadenie uvedeného pracoviska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok