Poľsko, Česko a ani Maďarsko nebudú nasledovať kroky USA. Svojich diplomatov zatiaľ nechávajú na Ukrajine

TA3 TASR
24.1.2022 14:47

Poľsko, Česká republika ani Maďarsko neplánujú stiahnuť z Ukrajiny rodinných príslušníkov zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kyjeve. V pondelok to oznámili úrady krajín.

Kyjev Ukrajina 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski uviedol, že rodiny poľských diplomatov zostávajú na Ukrajine, avšak ministerstvo situáciu v tejto bývalej sovietskej republike "pozorne monitoruje".

"Ministerstvo zahraničných vecí situáciu na Ukrajine detailne sleduje. Sme pripravení podniknúť nevyhnutné kroky na ochranu našich zamestnancov a občanov Českej republiky, ktorí sa na území Ukrajiny nachádzajú," oznámila to v pondelok hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Lenka Do. Na ministerstve sa podľa jej slov každodenne stretáva pracovná skupina, ktorá situáciu predbežne vyhodnocuje. Česká republika rozhodne o prípadnom stiahnutí svojich diplomatov z Ukrajiny zrejme v utorok.

Poľsko ani Česko tak nebudú nasledovať kroky Spojených štátov, ktoré v nedeľu oznámili, že nariadili rodinám svojich diplomatov, aby opustili Ukrajinu. Zároveň zamestnancom americkej ambasády v Kyjeve, ktorí nie sú nevyhnutne potrební, povolil, že môžu dobrovoľne odísť. Spojené štáty okrem toho vyzvali svojich občanov nachádzajúcich sa v krajinách východnej Európy, aby už teraz začali "zvažovať odchod".

Podobne reaguje aj Maďarsko, ktoré zatiaľ neplánuje odvolávať svojich diplomatov z Ukrajiny a nemieni ani korigovať cestovné odporúčania týkajúce sa tejto susednej krajiny, povedal v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Šéf diplomacie ale neodpovedal na otázku, či sa maďarská diplomacia chystá zaviesť akékoľvek ochranné preventívne opatrenia na svojich zastupiteľských úradoch na Ukrajine.

Podľa amerického Štátneho departmentu pristúpili USA k tomuto kroku v dôsledku narastajúceho napätia, ktoré súvisí s hromadením ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, píše agentúra PAP.

Ukrajina v pondelok označila rozhodnutie Spojených štátov stiahnuť z Kyjeva rodiny amerických diplomatov za "predčasné" a za "prejav nadmernej opatrnosti". Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok vyhlásil, že Európska únia nebude nasledovať kroky Spojených štátov a sťahovať rodiny svojich diplomatov z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok