Budovať domy pre cudzích vojakov nie je vhodné. Tadiaľ cesta nevedie, hovorí primátorka Sliača

TA3
25.1.2022 07:00

Vojenské letisko je neoddeliteľnou súčasťou kúpeľného mestečka Sliač. Sovietskou vojenskou leteckou základňou bol dvadsaťtri rokov. Predstava, že by im nad hlavami mali lietať americké bojové lietadlá, znepokojuje obyvateľov mesta aj dnes. O pripravovanej zmluve s Američanmi sme diskutovali s primátorkou Sliača Ľubicou Balgovou.

Budovať domy pre cudzích vojakov nie je vhodné. Tadiaľ cesta nevedie, hovorí primátorka Sliača
TASR/Ján Krošlák

Obyvatelia si zaslúžia benefity

Primátorka Sliača a starosta Kuchyne sa v súvislosti s obrannou zmluvou s USA streli s predsedom parlamentu Borisom Kollárom. Žiadali viac informácií, keďže "občania sa obávajú príchodu amerických vojakov", spresnila primátorka. "Pán predseda nám prisľúbil, že bude ústretový," povedala.

Pre primátorku Sliača sú v súvislosti s kontroverznou zmluvou a dopadmi na jej mesto dôležité kompenzácie: "Nie je to o tom, že na tom chceme zarobiť, to v žiadnom prípade nie." Zdôraznila, že kvalita života ľudí v blízkosti vojenských letísk je ovplyvnená hustotou lietania, pričom trpí aj životné prostredie. Doplnila, že Sliač sa môže ľahko stať aj vojenským cieľom v prípade útoku. Vláda by preto mala priniesť obyveteľom Sliača aj benefity, napríklad vo forme výstavby nových bytov a domov a zlepšenia infraštruktúry.

Ekologické záťaže

Od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 sa Sliač stal sovietskou vojenskou leteckou základňou. Po odchode vojakov trvalo desať rokov, kým z ekologicky zničenej lokality odčerpali tony ropných látok z pôdy a podzemných vôd. "Ekologické záťaže sa posledných desať rokov intenzívne likvidujú, ale na letisku sú ešte stále rôzne šachty naplnené použitým palivom a podobne. To bude ešte niekoľko rokov trvať," odhaduje Balgová.

"Mali sme veľké šťastie, pretože tieto nádrže a jamy, v ktorých je palivo, sú v blízkosti Hrona, ale nezamorujú prostredie až tak, sú tam už ryby," vysvetlila primátorka. Kroky na čistenie životného prostredia podľa nej zaberajú, nedošlo ani k zamoreniu podzemných vôd. "Účinky liečivej vody, ktorú na Sliači máme, sú stále dobré," zdôraznila. Balgová si želá, aby Sliač navštevovali kúpeľní hostia zo Slovenska aj zahraničia a aby si tamojšiu prírodu užívali aj ľudia z okolitých miest.

Primátorka si nevie predstaviť, že by na Sliači vznikla lokalita, kam by sa prišli ubytovať americkí vojaci, prípadne ich rodiny. "Na základe nášho územného plánu to momentálne možné nie je," povedala. Pripomenula, že podobnú situáciu Sliač už zažil a zo sídlisk vyčlenených sovietskym vojakom nemali ľudia dobrý pocit. 

"Nechcem, aby sme sa k ničomu takému vrátili," zdôraznila. "Myslím si, že v tomto budú so mnou súhlasiť všetci obyvatelia Sliača, aj okolitých miest a obcí, že tadiaľto cesta nevedie a naozaj a vybudovať domy pre cudzích vojakov nie je vhodné," vyjadrila sa.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok