Prezident olympijského výboru je už v Pekingu, organizátori hlásia prvý koronavírusový prípad

TA3 TASR
24.1.2022 12:38

Organizátori ZOH 2022 v Pekingu (4.-20. februára) hlásia prvý koronavírusový prípad v jednej z olympijských výprav po prílete do Číny. Nemenovaná osoba mala pozitívny test po nedeľnom testovaní všetkých 153 prichádzajúcich športovcov a funkcionárov na letisku v Pekingu.

Ďalšie tri pozitívne prípady odhalili medzi ostatnými akreditovanými osobami, ich identitu organizátori rovnako nezverejnili. Ako v pondelok informovala agentúra DPA, v dejisku ZOH je už prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. 

Podľa MOV sa jeho šéf ihneď po prílete do Číny izoloval. Oficiálne aktivity začne až v utorok. Izoláciu Bacha označil MOV ako preventívny krok v súvislosti s koronavírusom. Všetky akreditované osoby sa budú počas ZOH pohybovať v uzavretej olympijskej bubline, každý deň absolvujú testy na koronavírus a nebudú prichádzať do styku s bežnými čínskymi obyvateľmi.

Čína uplatňuje voči Covid-19 politiku nulovej tolerancie, no u účastníkov ZOH presa len zjemnila jedno koronavírusové opatrenie. Pri vyhodnocovaní výsledkov RT-PCR testov sa zaznamenáva počet cyklov, ktoré sa opakujú, a v pondelok organizátori uviedli, že hodnota CT cyklu (treshold cycle) sa zníži zo 40 na 35. Testy tak budú menej citlivejšie. Väčšina krajín má CT na hodnote 30. 

Podľa MOV by toto opatrenie malo znížiť obavy športovcov, ktorí sa boja pozitívneho výsledku po prílete do dejiska hier. "Nové opatrenia vstúpia do platnosti okamžite a budú sa uplatňovať retrospektívne," citovala zo stanoviska MOV agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok