Spojenci posielajú vojenské vybavenie do východnej Európy. NATO uvádza svoje sily do pohotovosti

TA3 TASR
24.1.2022 11:46

Spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie uvádzajú svoje vojenské kapacity do pohotovosti a posielajú ďalšie lode a bojové lietadlá do východnej Európy, čím posilňujú obranu spojencov a zároveň vytvárajú odstrašujúci efekt pre Rusko, ktoré pokračuje v nahromaďovaní armády pri Ukrajine a jej okolí.

NATO Stoltenberg 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

V pondelok to prostredníctvom tlačovej správy uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra AFP. "NATO bude naďalej prijímať všetky potrebné opatrenia na ochranu a obranu všetkých spojencov vrátane posilnenia východnej časti Aliancie. Vždy budeme reagovať na akékoľvek zhoršenie nášho bezpečnostného prostredia, a to aj posilnením našej kolektívnej obrany," uviedol Stoltenberg.

Dánsko vysiela fregatu do Baltského mora a chystá sa poslať štyri stíhačky typu F-16 do Litvy. Španielsko posiela svoje vojnové lode, aby sa pripojili k námorným silám NATO v Čiernom a Stredozemnom mori, a zároveň zvažuje vyslanie bojových lietadiel do Bulharska. 

Francúzsko vyjadrilo pripravenosť vyslať vojakov do Rumunska. Holandsko uvádza svoje lode a pozemné jednotky do pohotovosti pre potrebu síl rýchleho nasadenia NATO. Spojené štáty zvažujú zvýšenie svojej vojenskej prítomnosti vo východnej časti Aliancie, vymenovalo podniknuté kroky tlačové stredisko NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok