Silné antibiotikum z tejto bylinky: Ako si ho urobiť doma?

Silné antibiotikum z tejto bylinky: Ako si ho urobiť doma? Zdroj foto: Depositphotos

Liečivé rastliny skrývajú v sebe veľa prospešných účinkov. Časom sme na ne zabudli, a to je škoda. Urobte si silné antibiotikum z tejto bylinky, ktorá bežne rastie na našich lúkach i záhradách a v kuchyni ju využívame ako korenie. 

Pamajorán obyčajný, ktorý poznáme pod ľudovým názvom oregáno, bežne využívame na dochutenie mnohých obľúbených jedál. Táto bylinka však v sebe skrýva oveľa viac. Môžeme si z nej pripraviť liečivý čaj alebo kúpeľ, no nielen to. Možno ste už počuli o oreganovom oleji. Tu sa dozviete, ako si urobiť silné antibiotikum z tejto bylinky doma, aby bol vždy pripravený po ruke, ak bude treba.

6 jedinečných odrôd mäty, ktoré sa oplatí pestovať

Ako si urobiť antibiotikum z oregana doma

Vďaka svojim veľmi pozitívnym účinkom na naše zdravie sa dostáva čoraz viac do pozornosti  oreganový olej. Nečudo. Je považovaný za jedno z najsilnejších prírodných antibiotík.  V niektorých prípadoch si dokonca  tento dar prírody poradil aj s baktériami a vírusmi, ktoré boli rezistentné voči bežnej antibiotickej liečbe. Obsahuje zinok, železo, meď, bór, mangán, vitamíny A, C, E, vápnik, draslík, horčík a niacín.

Oreganový olej si môžeme kúpiť hotový v predajniach so zdravou výživou alebo vyrobiť doma. Dá sa pripraviť nielen z čerstvej vňate bylinky zvanej pamajorán obyčajný, ale aj zo sušenej drogy.

Na prípravu budeme potrebovať sklenenú fľašu z tmavého skla a kvalitný slnečnicový olej lisovaný za studena.

Silné antibiotikum z tejto bylinky: Ako si ho urobiť doma?
Zdroj foto: Deposithotos

Postup na prípravu oreganového antibiotika

Sušené lístky pamajoránu vložíme do fľaše a zalejeme mierne zohriatym olejom v pomere 1:1. Dôkladne pretrepeme a odložíme na tmavé chladnejšie miesto na dva týždne. Fľašku občas otáčame, aby sa bylinky dobre vylúhovali. Po uplynutí dvoch týždňov obsah scedíme.

Oreganový olej pomáha aj pri akné alebo popraskanej pokožke. Ak ho budeme užívať  vnútorne, účinkuje tiež pri žalúdočných kŕčoch a detoxikuje tráviacu sústavu.