Tak takto?!: Obyvatelia Sliača si ešte pamätajú ruskú okupáciu, nejasný výklad dohody s USA ich zneisťuje

TA3
24.1.2022 10:01

Vojenské letisko je neoddeliteľnou súčasťou kúpeľného mestečka Sliač už od tridsiatych rokov minulého storočia. Letisko Tri duby zohralo svoju historickú úlohu počas Slovenského národného povstania.

Letecká základňa vojenské letisko Sliač MiG-29 1140px (TASR/Jozef Ďurník)
TASR/Jozef Ďurník

Od vojenského vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na čele so Sovietmi v auguste 1968 sa Sliač stal na ďalších dvadsaťtri rokov sovietskou vojenskou leteckou základňou a usadilo sa tu sedemtisíc ruských vojakov. Dôsledky okupácie boli neblahé. Trvalo ďalších desať rokov, kým z ekologicky zničenej lokality odčerpali tony ropných látok z pôdy a podzemných vôd.

Predstava, že by im nad hlavami mali lietať americké bojové lietadlá, znepokojuje obyvateľov Sliača aj dnes. Z pripravovanej obrannej zmluvy majú strach. Boja sa, že sa pomery, aké si pamätajú z čias okupácie Sovietmi môžu zopakovať. Odpovede na otázky si od rezortu obrany pýta aj vedenie mesta.

O tom, aké nálady ovládajú obyvateľov Sliača, aký bol život s Rusmi a aké sú očakávania z príchodu Američanov, bude v dnešnej relácii Tak takto?! s Ankou Žitnou hovoriť primátorka Sliača Ľubica Balgová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok