Zasušený nos môže mať vážne príčiny aj hlboko v tele

TA3/bd
24.1.2022 09:00

Pocit, že vám niečo uviazlo v nose vie byť veľmi nepríjemný. Suché chrasty sa v nose vyskytujú zo špecifických dôvodov.

Zasušený nos môže mať vážne príčiny aj hlboko v tele
FreePik

1. Suchý vzduch v interiéri

Ak je tvorba zasušených chrást najhoršia, keď sa zobudíte a nesprevádzajú ju žiadne ďalšie príznaky, môže za to prostredie vašej spálne. Suchý vnútorný vzduch, ktorý je obzvlášť bežný v zime, môže spôsobiť, že hlien vo vašom nose stratí vlhkosť.

2. Uzdravenie z krvácania z nosa

Tvrdá vonkajšia chrasta je nepríjemná, ale vzniká preto, aby vám pomohla. Niekedy sa totiž pri hojení nosového tkaniva po zranení vytvorí vonkajšia chrasta.

nos FreePik

5. Niektoré choroby

V zriedkavých prípadoch môžu nezvyčajne suché chrasty súvisieť so základným autoimunitným stavom, ako je granulomatóza s polyangiitídou. Porucha spôsobuje zápal krvných ciev v niekoľkých oblastiach tela vrátane nosa. To môže viesť k chrastovitému alebo hnisavému odtoku a častým infekciám dutín, ako aj ďalším príznakom, ako je kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, bolesť kĺbov, necitlivosť, vredy na koži a vyrážky.

Čo robiť so suchými chrastami? 

1. Navlhčite si nos a vysmrkajte ich

Odtrhnutie chrasty by mohlo potenciálne poškodiť nosovú výstelku a spôsobiť krvácanie, nehovoriac o zanesení choroboplodných zárodkov do nosovej dutiny, ktoré vám môžu spôsobiť nevoľnosť.

2. Zostaňte hydratovaní

Piť veľa vody. Čím viac tekutín sa dostane do vášho tela, tým viac je k dispozícii na to, aby nosné dierky zostali vlhké.

Info: Granulomatóza s polyangiitídou sa môže stať rýchlo vážnou, pretože ovplyvňuje zdravie krvných ciev v orgánoch.

nos FreePik

Suché chrasty nie sú veľkým problémom, ak sa objavia len raz za čas a je ľahké sa ich zbaviť.  Vyhľadajte lekársku pomoc, ak je chrasta sprevádzaná hnisom, krvácaním z nosa alebo vykašliavaním krvi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok