Veľvyslanec v Bosne si pre Gašparovičove slová vypočul kritiku

TA3, SITA
29.11.2012 16:50

Vyhlásenie Gašparoviča podľa predstaviteľa krajiny Bakira Izetbegoviča môže vytvoriť chybný dojem, že osamostatnenie Republiky Srbskej je možné pokojnou cestou, ako to často neodôvodnene vyhlasuje prezident Republiky Srbskej Milorad Dodik.

Veľvyslanec v Bosne si pre Gašparovičove slová vypočul kritiku
TA3

Jeden z troch najvyšších politických predstaviteľov Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegovič na stretnutí so slovenským veľvyslancom Miroslavom Mojžitom skritizoval vyjadrenia prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý počas oficiálnej návštevy balkánskeho štátu porovnával Republiku Srbsku a Bosnu a Hercegovinu so Slovenskom a Českom.

"Člen Predsedníctva Bosny a Hercegoviny Bakir Izetbegovič vyjadril nespokojnosť s vyhlásením prezidenta SR," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol Dženan Selimbegovič z kabinetu Izetbegoviča.

Člen predsedníctva štátu zdôraznil, že je neprijateľné, právne a politicky neudržateľné porovnávať postavenie Republiky Srbskej a Bosny a Hercegoviny so vzťahom dvoch suverénnych krajín ako Slovensko a Česko.

"Republika Srbska vznikla agresiou, genocídou a etnickým čistkami Bosniakov a Chorvátov, a preto neexistujú žiadne právne, historické a morálne predpoklady na uskutočnenie požiadavky o samostatnosť," povedal Mojžitovi v Sarajeve Izetbegovič. Vyhlásenie Gašparoviča navyše podľa jeho slov môže vytvoriť chybný dojem, že osamostatnenie Republiky Srbskej je možné pokojnou cestou, ako to často neodôvodnene vyhlasuje prezident Republiky Srbskej Milorad Dodik.

Mojžita vyjadril poľutovanie nad nepríjemným vývojom udalostí na konci Gašparovičovej návštevy. "Dodal, že podpora Slovenska územnej integrite a suverenite Bosny a Hercegoviny nie je otázna a je veľmi pevná," píše sa v stanovisku.

Cieľom prezidentovej návštevy podľa Mojžitu bolo vyjadriť silnú podporu Slovenska krajine na ceste do EÚ a NATO. Kancelária prezidenta už na udalosť, ktorú zahraničné médiá nazvali diplomatickým škandálom, reagovala s tým, že Gašparovičove slová vytrhli novinári z kontextu.

Keď prezident hovoril o vzťahoch Republiky Srbskej v rámci Bosny a Hercegoviny, zdôraznil podľa hovorcu hlavy štátu Marka Trubača osobitný význam metódy pozitívneho dialógu a permanentnej komunikácie pri hľadaní kompromisov ako riešenia sporných otázok.

"Ako príklad takejto komunikácie uviedol dobré vzťahy Slovenskej republiky s Českou republikou," dodal prezidentov hovorca. Podľa nášho rezortu zahraničia Gašparovič nijako nespochybnil suverenitu balkánskeho štátu. Bosna a Hercegovina je podľa ministerstva z hľadiska vnútorného usporiadania štátu a vzťahov medzi jednotlivými štátotvornými národmi mimoriadne zložitá. "Preto niektoré odporúčania a námety, hoci sú prezentované v dobrej viere, môžu byť v danom politickom kontexte vnímané a interpretované odlišným spôsobom, ako boli mienené," povedal hovorca ministerstva Boris Gandel.

Gašparovič na stretnutí s prezidentom Republiky Srbskej Miloradom Dodikom vyhlásil, že Republika Srbská a Bosna a Hercegovina spolupracujú "tak, ako Slovensko a Česká republika". Výrok označili tamojšie médiá za diplomatický škandál. Republika Srbska je súčasťou Bosny, avšak tamojšia vláda si s lídrami v Sarajeve nerozumie. Prezident Dodik niekoľkokrát hovoril o možnosti vyhlásenia referenda o nezávislosti Republiky Srbskej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok