Poslanci pripravujú legislatívu na zákaz voľného predaja pyrotechniky

TA3 TASR
23.1.2022 16:53

Súčasná legislatíva týkajúca sa zákazu používania pyrotechniky je nedostatočná. Jeho dodržiavanie nie je dostatočne kontrolované. Myslí si to predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta.

ohňostroj ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Prípravou novej legislatívy sa podľa jeho slov zaoberá pracovná skupina, najbližšie sa má stretnúť v utorok. Zakázať by sa podľa neho mal voľný predaj pyrotechniky.

"V prípade, ak by nebola v rámci koalície zhoda na úplnom zákaze, urobíme maximum na radikálne obmedzenie používania pyrotechniky v chránených krajinných oblastiach, v národných parkoch a v oblastiach Slovenska so zvýšenou koncentráciou zvierat, ale aj v aglomeráciách s vyššou koncentráciou mestského alebo vidieckeho obyvateľstva," skonštatoval Karahuta.

Súčasný legislatívny stav považuje za nedostatočný. Zákaz používania pyrotechniky je síce regulovaný zákonom o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii a cez všeobecne záväzné nariadenia miest a obcí, ale dodržiavanie tohto zákazu sa podľa neho nekontroluje dostatočne. "Za absurdné považujem nerešpektovanie zákazu používania pyrotechniky v chránených územiach a národných parkoch," dodal.

Šéf výboru zdôraznil, že nekontrolovaný predaj a používanie pyrotechniky má negatívny vplyv na pohodu zvierat i človeka a životné prostredie, a to najmä v zimnom období. Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko vyzýva vládu na zákaz voľného predaja zábavnej pyrotechniky. Požaduje, aby bola pyrotechnika v kategórii F2 a F3 sprístupnená výlučne odborne spôsobilým osobám. K tejto požiadavke hnutie iniciovalo petíciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok