Závesná záhrada u vás doma: Čo v nej sadiť a nesadiť?

Závesná záhrada u vás doma: Čo v nej sadiť a nesadiť? Zdroj foto: Depositphotos

Závesná záhrada u vás môže byť ideálnym riešením pre tých, ktorí žijú v apartmánoch alebo na malých pozemkoch s malým priestorom pre záhradkárstvo. Poradíme vám čo sadiť a nesadiť vo vašej závesnej záhrade.

Ak bývate v byte alebo máte málo miesta pre klasickú záhradu, výbornou voľbou môže byť pestovať bylinky, zeleninu alebo ovocie v závesnom koši. V predchádzajúcom článku sme vám prezradili niekoľko tipov pre založenie takejto záhrady, dnes sa dozviete, čomu sa v nej bude dariť a čo naopak takto dopestovať nemôžete. Závesná záhrada u vás doma môže byť príjemným spestrením, len treba zvoliť na pestovanie tie správne plodiny.

Čo sadiť v závesnej záhrade

Tu je niekoľko skvelých možností na pestovanie vlastných plodín v závesnej záhrade:

Cherry paradajky

Listový šalát

Jahody

Hrach

Paprika

Špenát

Fazuľa

Uhorky

Jarná cibuľka

Mäta pieporná

Bazalka

Petržlen

Šalotka

Vrúbľovanie orecha: S týmito radami to hravo zvládnete

Čo nesadiť v závesnej záhrade

Vyhnite sa ťažkým plodinám

Všimli ste si vyššie, cherry paradajky sú skvelou náhradou obyčajných paradajok? Dôvodom je ich menšia hmotnosť. Ťažké a veľké druhy zeleniny a ovocia by totiž mohli príliš zaťažiť závesný kvetináč.

Pri zvažovaní, ktoré plodiny môžete pestovať v takejto záhrade, sa netreba pozerať len na veľkosť rastliny, ale aj na veľkosť plodov a úrody, ktorú bude vaša závesná záhrada produkovať.

Koreňová zelenina potrebuje veľa živín z pôdy

Hoci koreňová zelenina nemá veľkú vňať, vyžaduje veľký priestor a dostatok živín z pôdy pre svoj rast. Preto, ak nemáte masívny hlboký visiaci kôš, koreňová zelenina nebude vaším vhodným výberom.

Vysoké rastliny potrebujú priestor

Na pestovanie plodín v závesnom koši sa nehodia ani vysoké typy rastlín. Takže napríklad na pestovanie kukurice v tomto prípade zabudnite.