Spôsoby, ako si vybudovať imunitný systém aj na boj proti herpesu

TA3/bd
23.1.2022 14:00

Herpes je vírus, ktorý môže spôsobiť tvorbu pľuzgierov a vredov na slizniciach. Zvyčajne postihuje buď ústa alebo pohlavné orgány a spôsobí prvé prepuknutie krátko po infekcii. Vírus nie je telom nikdy úplne eliminovaný, čo mu umožňuje vyvolať ďalšie prepuknutia.

Spôsoby, ako si vybudovať imunitný systém aj na boj proti herpesu
FreePik

Ohniská nielenže spôsobujú nepohodlie, ale osoba je infekčná. Herpes sa môže vyskytnúť v dôsledku oslabenia imunitného systému. Našťastie existuje veľa krokov ako udržať herpes pod kontrolou.

Jedzte veľa ovocia a zeleniny

Správna strava je jedným z najlepších spôsobov, ako udržať imunitný systém zdravý a dostatočne silný na to, aby herpetický vírus od vás udržal ďaleko. Ovocie a zelenina obsahujú vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré zdravý imunitný systém potrebuje. Aby bol váš imunitný systém silný, konzumujte päť až deväť porcií ovocia a zeleniny denne. 

zelenina FreePik

Konzumujte chudé bielkoviny

Chudé bielkoviny majú množstvo priaznivých účinkov na imunitný systém. Proteín je potrebný na tvorbu väčšieho množstva bielych krviniek, ktoré sú rozhodujúce pre udržanie herpetického vírusu pod kontrolou. Zasýtia vás bez pridania veľkého množstva tuku. Strava s vysokým obsahom tukov môže narušiť funkciu T-lymfocytov, čo sú biele krvinky, ktoré majú kľúčovú úlohu v boji proti infekciám.

kura FreePik

Nezabudnite jesť bylinky na posilnenie imunity

Konzumujte bylinky na posilnenie imunity. Cesnak a oregano sú dve koreniny, ktoré možno ľahko začleniť do vašej každodennej stravy, aby pomohli posilniť váš imunitný systém. Obe tieto koreniny sú bohaté na živiny a zlúčeniny, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám, 

Osvojte si zdravý životný štýl

Sila vášho imunitného systému je čiastočne spojená s vaším celkovým zdravím. Ak si každú noc doprajete aspoň osem hodín spánku, pomôže to vášmu telu dobiť baterky. Vyhnite sa tabaku a nadmernej konzumácii alkoholu, ktorý odčerpáva zdroje vášho tela a oslabuje imunitný systém. Aj pravidelná fyzická aktivita pomáha udržiavať váš imunitný systém zdravý.

fitnes FreePik
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok