Jahnátek: Kontroly začínajú zaberať, kvalita výrobkov sa zlepšuje

TA3, TASR, SITA
29.11.2012 13:17

Kontroly potravín v obchodoch i počas prevozu výrobkov na cestách začínajú podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka zaberať.

"Ukazuje sa zmysel týchto kontrol a posledné naznačujú, že dochádza k zlepšeniu," uviedol šéf agrorezortu.

Podľa Zuzany Nouzovskej zo sekcie potravinárstva a obchodu na ministerstve pôdohospodárstva, keď začínal rezort s kontrolami v júni tohto roka, pochybenia boli na úrovni 40,1 %. "To je naozaj veľmi vysoké číslo. Systémami kontrol sme sa počas piatich mesiacov prepracovali v priemere na 12 %," vyčíslila. Či je toto zlepšenie trvalé, alebo ide iba o jednorazový posun, v súčasnosti ministerstvo povedať nevie. Preto bude kvalitu potravín overovať aj v priebehu budúceho roka.

Pri cestných kontrolách, ktoré sa uskutočnili od konca septembra do polovice novembra, prezreli inšpektori 770 dodávok a skontrolovali 2475 ton potravín. "Kontrolami sme zistili nezrovnalosti v 125 prípadoch, čo je 16,23 % z celkového množstva," priblížil Jahnátek.

Z hľadiska dovozu najhoršie obstálo Poľsko. Inšpektori prezreli 189 zásielok z tejto krajiny a pochybenia našli v 41 prípadoch, čo je 21,69 %. "Nezrovnalosti tu klesli zhruba o polovicu," zhodnotil Jahnátek. Ostatné krajiny ako Rakúsko, Maďarsko či Česká republika, ale aj Slovensko si pri preprave tovaru držia pochybenia na približne rovnakej úrovni ako pri predchádzajúcej kontrole.

V kamenných prevádzkach vykonali inšpektori od začiatku októbra do polovice novembra 6150 kontrol a zistili 1033 nedostatkov. "Musím konštatovať, že nedostatky sa prejavujú hlavne mimo pracovnej doby," opísal minister.

Najhoršie dopadli kontroly podľa jeho slov v hypermarketoch a supermarketoch. "Bohužiaľ, zhoršil sa nám predaj aj v stredných a malých predajniach, a to hlavne mimo pracovnej doby," doplnil. Percentuálne zaznamenali hyper- a supermarkety 58,8-percentnú nepodarkovosť. "Ale pôvodne mali viac ako 80 %, takže je tam určitý pokles," dodal Jahnátek.

SaS: Jahnátek spôsobí rast cien potravín

Minister pôdohospodárstva znižuje konkurencieschopnosť slovenských poľnohospodárov a potravinárov, vyhlásil na štvrtkovom tlačovom brífingu predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Jahnátek sa totiž podľa neho chystá zriadiť špeciálny odbytový fond, do ktorého budú poľnohospodári a potravinári pod hrozbou sankcií odvádzať asi 0,06 % ich tržieb. Zriadenie odbytového fondu podľa SaS v konečnom dôsledku spôsobí rast cien slovenských potravín a ešte viac zníži ich podiel na pultoch obchodov.

"Je nehorázne, aby štát vstupoval do marketingu súkromných firiem a je drzosťou vynucovať si účasť na takýchto aktivitách a ich financovaní," skonštatoval podpredseda SaS Ľubomír Galko. Pripravovaný návrh pritom počíta so sankciami za omeškanie vo výške 0,1 percenta denne, čo je 36 % ročne. "Toto už hraničí s úžerou," skonštatoval Galko.

Minister Jahnátek obvinenia odmieta a tvrdí, že žiaden pripravovaný zákon neexistuje. "Žiaden takýto fond neprešiel ani orgánmi ministerstva pôdohospodárstva," povedal. Jahnátek zároveň tvrdí, že ide o iniciatívu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, s ktorou momentálne ministerstvo rokuje. "Ministerstvo určite nepôjde iniciatívne do ďalšieho fondu," vyhlásil.

Záznam z brífingu ministra Jahnátka

Na zistenia kontroly reagoval člen predstavenstva Zväzu obchodu a cestovného ruchu Martin Katriak

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok