Hnačkujete po konzumácii vajec? Zničíte si trávenie, ak ich neobmedzíte

TA3/bd
22.1.2022 14:00

Ak ste po konzumácii vajec zažili hnačku, nie ste sami. Napriek uznávanej nutričnej hodnote vajec je ich konzumácia spojená s niekoľkými ochoreniami tráviaceho systému. Ak ste zaskočení svojimi príznakmi, pomôžeme vám vyriešiť záhadu.

Hnačkujete po konzumácii vajec? Zničíte si trávenie, ak ich neobmedzíte
Pexels

Hnačka po konzumácii vajec

Ak ste mali epizódy hnačky po konzumácii jedla na báze vajec, je pravdepodobné, že vajcia neboli uvarené, kým bielky a žĺtky neboli pevné. Ak boli tieto vajíčka kontaminované nepríjemnými baktériami salmonely, mali ste veľkú šancu nakaziť sa touto nebezpečnou infekciou. Pre veľmi malé deti, starších ľudí a ľudí s oslabeným imunitným systémom môže byť infekcia salmonelou život ohrozujúca.

Ak ste obeťou salmonely, príznaky sa zvyčajne začnú objavovať do 6 až 48 hodín po konzumácii skazeného jedla. Je bežné mať hnačku aj viackrát denne, pričom extrémne prípady môžu viesť k hospitalizácii. Okrem hnačky patria medzi symptómy aj kŕče v bruchu, horúčka a vracanie. Väčšina ľudí nepotrebuje liečbu antibiotikami a zotaví sa do štyroch až siedmich dní.

vajce Pexels

Aby ste znížili svoje šance na infekciu, kupujte iba pasterizované výrobky na báze vajec. Vajcia kupujte iba v obchodoch, ktoré ich uchovávajú v chladiacom obale, a chlaďte vajcia aj doma. Špinavé alebo prasknuté vajcia vždy vyhoďte. Po manipulácii so surovými vajíčkami vydrhnite všetky pomôcky, dosky a dosky na krájanie.

Alergia na vajíčka a hnačka

Zdá sa, že potravinová intolerancia a alergie sú nekontrolovateľné. Vajcia sa nachádzajú v mnohých rôznych druhoch potravín a používajú sa pri spracovaní určitých nápojov. Nie je teda prekvapujúce, že u niektorých ľudí sa po konzumácii vajec vyvinula potravinová intolerancia. Potravinová intolerancia vo všeobecnosti ovplyvňuje tráviaci systém alebo metabolizmus. 

vajce Pexels

Toto dočasné ochorenie môže často spôsobiť nepríjemné príznaky. Na rozdiel od toho, potravinová alergia spúšťa reakciu imunitného systému, ktorá môže negatívne ovplyvniť viaceré telesné orgány. Potravinové alergie môžu mať rozsah od mierne nepríjemných až po závažné.

Vaše príznaky potravinovej intolerancie sa môžu líšiť v závislosti od zloženia vášho tela a množstva vajec, ktoré konzumujete. Okrem hnačky môžete pociťovať nadúvanie a plynatosť, žalúdočné kŕče alebo bolesť, vracanie, bolesti hlavy, kožnú vyrážku a iné príznaky. 

Môžu vám vajíčka pokaziť žalúdok?

Ak sa váš žalúdok vydá na bolestivú jazdu na horskej dráhe po zjedení chutného vaječného jedla, možno máte alergickú reakciu na vaječné bielkoviny. Jednoducho povedané, vaše telo si myslí, že bielkoviny sú nevítanými útočníkmi a posiela chemikálie, aby ich zastavili. Tieto potom spúšťajú alergickú reakciu, v tomto prípade bolesti žalúdka. 

vajce Pexels

Závažné reakcie môžu dokonca zahŕňať anafylaxiu, život ohrozujúcu núdzovú situáciu, ktorá ovplyvňuje vaše dýchanie a môže dokonca vyvolať šok. Ak si myslíte, že máte závažnú reakciu na vajcia (alebo akékoľvek jedlo), okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Ak chcete zistiť, či je vinníkom alergia na vajíčka, naplánujte si stretnutie s alergológom. Počas vašej prvej návštevy vám urobí krvný alebo kožný test.

Vajcia ako príčina dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva sa považuje za miernejšiu potravinovú citlivosť v porovnaní s potravinovou alergiou. Avšak táto porucha tráviaceho systému a čriev prichádza s niektorými veľmi nepríjemnými príznakmi. Ak vás postihne, pocítite plynatosť a nadúvanie, hnačku, natiahnutie žalúdka a kŕče. A pravdepodobne budete po jedle často chodiť na toaletu.


vajce Pexels

Dieťa s hnačkou

Aj deti môžu po konzumácii vajec pociťovať hnačku a iné nepríjemné príznaky. Ak má vaše dieťa potravinovú alergiu, aj veľmi malé množstvo vajec môže spôsobiť dramatickú reakciu. Hoci niektoré deti sú s pribúdajúcim vekom menej náchylné na potravinové alergie, nie je zaručené, že problém s hnačkou z vajec zmizne.

Hoci sa symptómy potravinovej alergie u každého dieťaťa líšia, vo všeobecnosti sa vyvinú rýchlo, menej ako hodinu po zjedení problematického jedla. Bežné indikátory potravinovej alergie zahŕňajú žihľavku, ekzém, bolesť žalúdka alebo kŕče, vracanie a nevoľnosť.

Sledujte závažné príznaky, ako je zvieranie hrdla alebo svrbenie. Môžete si tiež všimnúť opuch alebo svrbenie úst, jazyka, pier alebo celej tváre dieťaťa. Môžu sa vyskytnúť aj príznaky astmy, ako je sipot a ťažkosti s dýchaním. Potravinové alergie môžu vyvolať život ohrozujúcu núdzovú situáciu, preto v prípade potreby bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc.

vajce Pexels

Diéta na odstránenie vajíčok

Aby ste sa dostali ku koreňu vašej tráviacej hádanky a zistili, či máte potravinovú alergiu, lekár vám môže predpísať diétu na elimináciu vajec. Približne na dva až štyri týždne vajíčka z jedálneho lístka úplne vylúčite. Pravdepodobne si budete viesť denník potravín a váš lekár bude podrobne sledovať vaše príznaky. Ak sú skutočne vinníkom vajíčka, vaše príznaky by mali do konca testovacieho obdobia postupne vymiznúť.

Témy: vajce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok