Smer zvoláva zhromaždenie. Chce protestovať proti zdražovaniu potravín aj obrannej zmluve s USA

TA3 TASR
22.1.2022 12:02

Opozičný Smer-SD bude v stredu pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovať proti zdražovaniu potravín aj obrannej zmluve s USA. Na parlamentnú schôdzu, ktorá začne 1. februára, chce tiež podať návrh, aby vláda predstavila harmonogram krokov, ako ide proti zdražovaniu bojovať. Na sobotnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Smeru-SD Robert Fico.

Smer-SD bol nakúpiť v štyroch susedných krajinách osem základných potravín a ceny nákupov porovnal. Najmenej zaplatil v Poľsku a Maďarsku. Najviac v Česku a Rakúsku. Slovensko sa podľa porovnania nákupu Smeru ocitlo uprostred. "Prudké zdražovanie v oblasti energií a základných potravín v praxi spôsobí, že rodina minie jeden plat len na zdražovanie," skonštatoval Fico. Dodal, že vláda ani prezidentka SR Zuzana Čaputová sa zdražovaniu vôbec nevenujú.

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč poukázal, že Maďarsko a Poľsko idú robiť kroky k tomu, aby ešte znížili ceny potravín. "Naša vláda nič. Naša vláda spí," poznamenal. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan má podľa neho veľkú silu, aby zastabilizoval ceny potravín.

Takáč navrhuje napríklad pokračovať v znižovaní DPH na základné potraviny. Vláda by potom mala intenzívne kontrolovať reťazce, či zníženú DPH premietli do cien. Ďalej hovorí o možnostiach vlády a agrorezortu intenzívne rokovať s jednotlivými obchodnými reťazcami. "Na Slovensku majú benevolentnejšie pôsobenie, v iných krajinách sú vlády na nich tvrdšie," tvrdí Takáč.

Ministerstvo pôdohospodárstva môže podľa Takáča ponúknuť zvýhodnené úvery pre poľnohospodárov a potravinárov cez záručnú rozvojovú banku. Môže tiež znížiť odvodové a daňové zaťaženie v rámci zamestnancov podnikov fungujúcich v poľnohospodárstve a potravinárstve. Znížiť sa tiež môžu ceny elektriny, odporúča Takáč. Fico uviedol, že ak by koaličníci prišli s návrhom znížiť DPH na potraviny, Smer by návrh podporil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok