BMW plánuje ukončiť výrobu legendárneho motoru V12 pre rad 7. Stane sa tak ešte tento rok?

TA3/SZ
22.1.2022 11:00

Vrchol ponuky BMW radu 7 bol od nepamäti spätý s dvanásťvalcovým agregátom pod prednou kapotou. Vďaka prísnym emisným normám však tento motor pod kapotou BMW už viac neuvidíme

BMW plánuje ukončiť výrobu legendárneho motoru V12 pre rad 7. Stane sa tak ešte tento rok?
BMW

V poslednom čase mnohé automobilky oznamujú ukončenie výroby spaľovacích motorov a modelov pre európsky trh. BMW sa rovnako snaží znižovať emisie svojich modelov na maximum, a tak automobilka najnovšie urobila krok, o ktorom priaznivci značky nechceli nikdy počuť. Automobilka oznámila koniec motoru V12, ktorý využíval model M760li xDrive. Dvanásťvalec bol súčasťou modelového radu 7 od roku 1987.

Bmw BMW

BMW na rozlúčku vytvorí edíciu Final 12, z ktorej vznikne len v 12 kusoch a bude vychádzať z M760li xDrive. Pod kapotou teda nájdeme klenot o objeme 6.6 litra, ktorý v aktuálnej generácii určenej pre americký trh produkoval 611 konských síl. Automobilka si vyberie spomedzi amerických zákazníkov, ktorý majú dlhú históriu vlastníctva 12 valcových BMW. Takýmto zákazníkom bude zaslaná pozvánka na kúpu jedného z dvanástich posledných exemplárov.

Edícia bude vyrobená v júni roku 2022 kedy BMW ukončí  definitívne dostupnosť tohto motoru vo svojej ponuke. Súčasťou finálnej edície bude aj model vyrobený presne podľa špecifikácii auta vrátane VIN čísla. Rovnaký motor z dielne BMW využíva vo svojich autách aj Rolls-Royce, ktorý ho v ponuke zachová pravdepodobne až do roku 2030, kedy má v pláne automobilka prejsť na čisto elektrický pohon. Akú cenovku ponesie posledných 12 kusov aktuálne nie je známe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok