Starostlivosť o izbové rastliny v zime: Dôležité zásady pre ich krásu

starostlivosť o izbové rastliny v zime Zdroj foto: Depositphotos

Starostlivosť o izbové rastliny v zime je trochu odlišná ako počas jari a letných mesiacov. Prichystali sme pre vás dôležité zásady, ktoré pomôžu vašim rastlinám rásť do krásy.

Rast rastlín v interiéri sa v zimných mesiacoch spomaľuje. Preto tejto skutočnosti treba prispôsobiť aj starostlivosť o ne. Menej slnečného svetla spôsobuje mnoho zmien. Ak ich budeme rešpektovať, naše rastliny sa nám odvďačia svojou krásou. Starostlivosť o izbové rastliny v zime sa líši v zalievaní, hnojení a v ďalších veciach. Viac je uvedené v nasledujúcich radkoch.

11 izboviek vhodných pre našich domácich maznáčikov, č. II

Zalievanie

Znížiť frekvenciu zavlažovania

Pokiaľ nebudeme v miestnostiach udržiavať teploty podobné tropickým horúčavám, pôda nebude tak rýchlo vysychať. Korene preto v zime spotrebujú menej vody. Napríklad počas leta izbové rastliny zalievame každých 7 dní. Počas zimy postačí 10 – 21 dní v závislosti od druhu rastliny, veľkosti kvetináčov, svetelných podmienok, stupňa vlhkosti, zloženia pôdy a teploty vonkajšieho prostredia.

Znížiť množstvo vody

Postačí, keď pestovaným rastlinám doprajeme počas zimy zhruba o 25 % menej vody.

Použiť vodu izbovej teploty

Izbové rastliny v zimnom období odpočívajú a šok spôsobený ľadovou vodou by im mohol ublížiť.

Pozor na vodu v spodnej miske

Pri polievaní rastlín v zime by sme ich nemali preliať a ponechať veľa vody v spodnej miske. Korene by mohli odhniť.

Svetelné podmienky

Niektoré rastliny vyžadujú nové miesto

Zimné mesiace sú tmavšie a dni kratšie. Ak sa nazdávame, že rastliny nedostávajú svetlo, ktoré potrebujú, presuňme ich na iné miesto, kde získajú viac slnečných lúčov. Rastliny by sme však nemali opierať o studené okenné sklo, kde by im prievan a teplotný šok mohol škodiť.

V prípade potreby kvetináč otočme

Ak zdroj svetla prichádza z jednej strany, potom je potrebné izbové rastliny otáčať aj v zime.

Hnojenie

Počas zimy izbovky nehnojíme

Keďže izbové rastliny v tomto čase odpočívajú a prechádzajú do režimu spánku alebo polospánku, hnojiť nepotrebujú. S dodaním živín treba počkať, keď sa počasie oteplí a dni sa predĺžia.

Teplota

Udržujme svoje izbové rastliny mimo priamych zdrojov tepla

Presuňme svoje rastliny ďalej od akýchkoľvek vykurovacích telies, držme ich mimo stojacich ohrievačov a neumiestňujme ich hneď vedľa fungujúcich krbov.

Chráňme ich pred studeným prievanom

Ak máme nejaké rastliny v blízkosti dverí, ktoré sa pravidelne otvárajú, premiestnime ich. Rovnako tiež pozor na chladný prievan. To platí aj pre okná.