O mesiac by sa mal skončiť núdzový stav, Za ľudí ani SaS by ho nepredĺžili

TA3 TASR
22.1.2022 08:35

O mesiac by sa mal na Slovensku skončiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda koncom novembra na 90 dní. Koaličné strany Za ľudí a SaS nie sú za to, aby sa predĺžil. Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová tvrdí, že nemôžeme žiť v neustálom cykle obmedzení.

Omikron sa v Británii začal šíriť medzi pätdesiatnikmi, opatrenia sprísňovať neplánujú
TASR/AP

"Strana Za ľudí už nepodporí predlžovanie núdzového stavu. Koronavírus bude zrejme na celom svete prítomný ešte dlhý čas a nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky, núdzového stavu a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií," uviedla Remišová. 

Spoločnosť sa musí podľa nej prispôsobiť a ľudia musia využívať výdobytky vedy, ktoré ich chránia pred ťažkým priebehom choroby. "Preto presadzujeme normálne fungovanie škôl, kultúrnych a športových podujatí, ako aj prevádzok. Ochorenie nie je jediným dôsledkom pandémie. Rovnako závažným dôsledkom neustále sa opakujúcich lockdownov a obmedzení je aj postupné zničenie medziľudských vzťahov, možnosť dotyku s kultúrou a s umením či slobodný prístup k duchovnu a bohoslužbám," dodala. 

Expert strany na zdravotníctvo Obaidullah Mir uviedol, že pri otázke predĺženia núdzového stavu sa treba rozhodovať podľa toho, ako sa zvýši počet ťažkých prípadov alebo úmrtí na ochorenie Covid-19 u plne zaočkovaných. SaS vyhlásila, že vždy podporuje rozumné opatrenia. "V aktuálnej situácii by sme núdzový stav nepredĺžili. Uvidíme však, aká situácia bude o mesiac," skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Sme rodina hovorí, že dátum avizovaného ukončenia núdzového stavu je ešte ďaleko. "Budeme sa o tom ešte určite rozprávať na koaličnej rade, pretože za mesiac sa ešte môže situácia všelijako zmeniť," uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. 

Zákon však dopĺňa, že "núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie" možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia. Núdzový stav na Slovensku platí od 25. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok